×

Mezőgazdaság, biotermelés - realitások

A Határok nélkül keddi adásának témái:

– Öt új kötetet mutattak be a Pro Minoritate Alapitvány gondozásában. Beszélgetés Németh Zsolttal a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökével.

– Erdély szórványvidékein iskolaközpontok létrehozása jelenthet megoldást az anyanyelven való tanulásra. A szamosújvári Téka Alapítvány régóta működtet bentlakást a környék magyar diákjai számára. Jó ideje iskolaközpont létrehozásába vágtak bele, ám a tanügyminisztérium csak egy középiskolai osztályt hagyott jóvá, pedig diák már volna kettőre is. Sőt, ha a szakoktatást is sikerülne elindítani, az már három osztályt jelentene. A helyzetet Balázs Bécsi Attila, a szamosújvári Téka Alapítvány elnöke értékeli.

– Bár decemberben pert nyert a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra a Heineken Románia ellen, a jelek szerint a a német sörgyár továbbra is háborúzik. A sörmanufaktúra védelmében foglaltak állást a csíki polgármesterek. A Heineken igazgatója személyesen akarja meggyőzni az érintetteket, hogy nem támadja a helyi érdekeket, ennek azonban ellent mond az a bizonyos peres eljárás. A fejleményekről tudósitunk..

– Mezőgazdaság, biotermelés – realitások. Lukácsfalván a mezőgazdaság aktuális gondjairól tanácskoztak. Vélemények és remények – mi tarthatja a gazdálkodás mellett, egyáltalán hogyan tarthatja meg szülőföldjükön a mezőgazdaság a fiatalokat?

– 25 éves a Temesvári Kiáltvány. Az évforduló alkalmával mutatta be a Temesvár Társaság a sajtónak az Európai Polgár díjat. A kitüntetést az Európai Parlament a temesvári civil szervezetnek itélte. A kiáltványról, a díjról, Temesvár szellemiségéről, a román-magyar együttélés kihívásairól beszél Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke és Tőkés László EP-képviselő.

– A Történelemtanárok Társulása követeli, hogy a szlovák oktatási minisztérium hagyja jóvá a magyar tannyelvű történelem kerettanterveket. Az elutasítás mögött egyértelmű politikai szándék húzódik meg.

– Áder János állami kitüntetést adományozott Kabók Erika szabadkai újságírónak.

Hallgassa meg!

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább