Egyéb

Egy hazában: a lengyelek és magyarok közös hőse

Az Egy hazában március 15-i adásának tartalmából:

1934 óta áll Budán Bem József szobra. Minden évben március 14-én – Bem József születésnapján – ott találkoznak a budapesti lengyelek. Roman Kowalski, Lengyelország magyarországi nagykövete Bogdańska-Szadai Bożena mikrofonja előtt beszél a lengyelek és magyarok közös hőséről.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban a magyarországi nemzetiségeknek is fontos szerepük volt. A polgárosodási, illetve az önállósodási folyamatuk eltérő volt, és ebben vallásuk is szerepet játszott. Mándity Predrág kérdezte erről Majdán János történészt, a Pécsi Tudományegyetem docensét.

A nemzetiségek a magyar szabadság mellett a sajátjukért is harcoltak. Erdei Krisztián beszélgetett erről Gerhard Seewann német történésszel.

Vasvári Pál, a márciusi ifjak egyik vezéralakja ruszin gyökerekkel rendelkezett. Erről a Ruszinok az 1848-49 szabadságharcban című könyv alapján halljuk Fábián Annát.

Az első felelős magyar kormány hadügyminisztere, Mészáros Lázár életútjának egy szakasza Katymárhoz, illetve anyai ágon az ott élő bunyevác horvátokhoz kötődik. Ennek kutatójával, Ispánovity Mártonnal Pavlekovics András beszélgetett.

Petőfi Sándor szlovák gyökereit máig számon tartják Kiskőrösön. Bencsik János összeállítása.

Három nemzet is hősének tekinti a Gyulán, román nemzetiségű családban született Pomucz Györgyöt. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban honvédszázadosként vett részt, emigrációja után harcolt az amerikai polgárháborúban. Az Egyesült Államok szentpétervári főkonzuljaként pedig alakítója volt annak, hogy Amerika megvásárolta Alaszkát az oroszoktól. Bauer Ádám összeállítása.

Egy hazában – nemzetiségi adások – március 15., vasárnap, 13:00

Videó ajánló

Olvasson tovább