Korkóstoló: taroltak a magyar borok

A Korkóstoló március 15-i adásának tartalmából:

Hallgassa meg!

– Taroltak a magyar borok a párizsi XXI. Vinalies Internationales-on, azaz bor világversenyen. Összesen 9 aranyérmet szereztek. 3575 bor versengett, ebből 65 magyar volt. A világ legjobb vörösborának Dúzsi Tamás „Görögszó” elnevezésű, 2011-es évjáratú borát találták. A dűlőről kapta a nevét, ahonnan származik. Hajdan ugyanis görög-keleti szerzetesek éltek ezen a vidéken. A szekszárdi borászról pedig tudni kell, hogy sikert sikerre halmoz, nemrégiben például őt választották a 2014-es év magyar borászának.

– Nemrégiben tartották Közép-Európa legrangosabb borszakmai találkozóját, a VinCE Budapest elnevezésű rendezvényt a fővárosban. A három napos rendezvénysorozatot a 10 éve megjelenő, ugyancsak VinCe névre hallgató borászati magazin hívta életre. Most először pedig már díjazták a legjobb szakmai teljesítményeket is. Olyan, a borvilághoz szorosan köthető területeken keresték a leginspirálóbb hazai példákat, mint a gasztronómia, a kereskedelem, a borturizmus vagy a bormarketing. És nemcsak díjaztak, hanem különleges programokkal is várták a látogatókat.

– Óriási volt az érdeklődés az egy hete tartott budapesti Fagylalt Kiállításon és Fesztiválon, ahol kis pohárkákkal jöttek-mentek az emberek, és felváltva kóstolgathattak klasszikus és extrém hűvös nyalánkságokat. A zsűri most a legjobb fagylaltnak járó díjat a székesfehérvári Damniczki Cukrászdának adta a málnás, teafüves fagyijáért. Azt mondják, ezt még reggelire is fogyaszthatjuk, mert állítólag frissítőbb, mint a kávé.

A nyertes fagyin kívül is számos finomság csábította a fagyi kedvelőket. Köztük volt a balatonmáriafürdői Florida fagyizó, amelynek a fagyis pultjában a magyar konyha jellegzetes desszertjei is megtalálhatók – csak éppen mélyhűtött verzióban. Van szilvás gombóc, császármorzsa, sőt mákos guba és kajszibarackos túrógombóc fagyi is. Pálfi Attila, a cukrászda vezetője szerint miközben mi, magyarok szeretjük a hagyományos ízeket, ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy szívesen kísérletezzünk, kóstolgassunk újdonságokat is.

– Március 19. Ezen a napon világszerte megünneplik a francia konyhát, amely egyébként az UNESCO szellemi kulturális örökségek listáján is szerepel. Ebből az alkalomból Alain Ducasse-nak, a francia konyha legnagyobb sztárjának felhívására az öt kontinensen 1300, köztük tíz magyar étteremben is francia menü kerül majd a tányérokra. A Korkóstoló sem marad ki a megemlékezésből. Clarence Joubert Du Cellier hét évvel ezelőtt a szerelem hozta Budapestre és egy kis ínyenc üzlet, a Le Gourmet de Bourdeaux tulajdonosa. Most azzal kezdte a beszélgetést, hogy a francia konyha ünnepére fejben egy komplett menüt állított össze.

– Herczku Ágnes és Nikola Parov ugyanis a magyar népzenei, világzenei élet meghatározó szereplői. Legújabb – Bandázom című – lemezük 10. helyezést ért el a World Music Charts Europe nemzetközi világzenei TOP 20-as listáján. A közös munka a konyhában is jellemző rájuk, bár Ági kicsit lassabb és alaposabb, Nikola pedig elképesztő gyorsasággal képes összedobni akár egy 3 fogásos vacsorát is. Kiegészítik egymást, nemzetközi konyhájukban a magyarországi, bolgár és erdélyi fűszerek hangsúlyos szerepet kapnak. Bandázom című bemutatkozó fellépésük március 20-án a Csontváry Színházban lesz.

Korkóstoló – Kossuth – március 15., vasárnap, 13:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább