×

Túl az Óperencián: Pregitzer Fruzsina

A Jászai Mari-díjas színésznő 1959-ben született Budapesten, 18 évesen pedig a Nemzeti Színház stúdiósa lett. 1978-ban jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, melyet 1982-ben el is végzett. Rögtön ezután visszatért a Nemzetibe, ahol 1989-ig játszott, majd egy év miskolci kitérő után ahhoz a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházhoz került, ahol mind a mai napig a társulat aktív tagjának számít.

A teátrum manapság legsikeresebb darabjaiban, így a Tűzpróba avagy a Heilbronni Katica című történelmi lovagdrámában, valamint a Biedermann és a gyújtogatók című előadásban is látható, utóbbiban főszereplő. Színházi munkái mellett a nyolcvanas és a kilencvenes években játék-, illetve tévéfilmekben is feltűnt, egyik leghíresebb szerepe a Szomszédok című teleregény szókimondó fodrásza, Fruzsi volt, aki Gábor Gábor szalonjában dolgozott.
A színházi munkái mellett, megszállottan járja önállóan, és a Déryné „hadművelet” keretében kollégáival a vidéki településeket, hogy az élő szó, az élő színház mindenki számára elérhető legyen. Nemrégiben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjai közé választotta. Ezen a héten megismerkedhetnek kedves hallgatóink Pregitzer Fruzsina életével, művészetével a Túl az Óperencián című műsorunkban.

Videó ajánló

Olvasson tovább