Egyéb

''Márciuskák'' - A román néphagyomány féltve őrzött kincsei

Az Egy hazában március 8-i adásának témái:

– Nőnap alkalmából a szegedi szerb közösség tagjai is köszöntötték a szervezet hölgy tagjait. A vendéglátók ezúttal a férfiak voltak, akik burekkel és törökös kávéval készültek.

– 1992 óta működik Brüsszelben az Emberi Jogok Kelet-európai Bizottsága. Feladataihoz tartozik a kisebbségek, közöttük a térségben élő ruszin nemzetiség helyzetének vizsgálata, és jogainak képviselete az európai fórumokon.

– Az örmény népirtás 100-ik évfordulóján zajló emlékév egyik rendezvénye volt nemrégiben az a kiállítás és emlékműsor, amelyet a Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat szervezett.

– 67 évvel ezelőtt alakult meg a Magyarországi Szlovákok Szövetsége. Az évforduló kapcsán, a Csabai Szlovákok Szervezetének kezdeményezésére rendeztek Békéscsabán egy emlékülést, melyen a helyi szervezet alapítóira is emlékeztek.

– Ebédet szállítanak, elvándorlást ellensúlyoznak: új kisbuszokat kaptak a német szövetségi belügyminisztériumtól a bonyhádiak, a rajkaiak, a görcsönydobokaiak és a babarciak. A járműveket idősek és fiatalok egyaránt használják.

– Családi fotókon örökítették meg a garai bunyevácokat, ezekből pedig egy könyvet adott ki a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat.

– Lengyelország és lengyelek jó barátja, a “bemes család” tiszteletbeli tagja, Szilasi Alex zongoraművész adott koncertet a budapesti Bem Egyesület egyik legutóbbi rendezvényén. A muzsikus örömmel tett eleget a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat meghívásának.

– A román néphagyomány féltve őrzött kincsei a “márciuskák”. A vékonyka piros és fehér selyemzsinór tavaszhozó üzenet a kabáton, a szívek fölött a szeretet, a remény jelképe. Március elsején ezzel ajándékozzák meg a fiúk a lányokat, férfiemberek a fiatal és idősebb asszonyokat. Honnan  ered ez a kedves szokás?

 

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább