×

Egyéb

Zirkelbach Lujza portréja

A szlovák magazin március 9-i adásának témái:

– 45 év a diplomácia szolgálatában – Zirkelbach Lujza portréja
Ismernek-e olyanokat, akiknek állítólag mesebeli életük volt? A következő percekben Zirkelbach Lujza friss nyugdíjassal, volt titkárnővel találkozhatnak. Valószínűleg ismeri mindenki, aki az elmúlt 45 esztendőben megfordult a budapesti csehszlovák nagykövetségen, majd a csehszlovák kulturálisés 1993 óta a Rákóczi út 15. szám alatti Budapesti Szlovák Intézetben.
Élete munkájáért valamint a Szlovákia és Magyarország közötti kulturális és társadalmi kapcsolatok kivételes fejlesztéséért Rastislav Káčer, Szlovákia budapesti nagykövete január 28-án a Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter által odaítélt legmagasabb kitüntetést, az Arany Plakettet adta át Zirkelbach Lujzának.

– Az első világháború emlékezete – kiállítás Békéscsabán
Az I.világháború megváltoztatta Európát. Szétesett az Osztrák-Magyar Monarchia és egyebek mellett megalakult Csehszlovákia is. Az addigi szlovák és cseh kisebbségből államalkotó nemzett lett. Ezt a folyamatot térképezi fel „Az 1914-1918 közötti első világháború 100. évfordulója” című tárlat, melyet február 18-án nyitottak meg a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában. A kiállítás angol változata bejárta Európát, a Budapesti Szlovák Intézet kezdeményezésére pedig megszületett a magyar változat is. Így a magyar közönség is számos eddig ismeretlen ténnyel ismerkedhet meg. A kiállítás március közepéig látható Békéscsabán.

Domovina – M1 – március 9., hétfő, 13:25
Ismétlés – Duna – március 10., kedd, 7:00

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Szerkesztő munkatárs: Hruboňová Iveta
Műsorvezető: Antala Zsuzsanna

Vissza a Domovina műsoroldalára >>

Videó ajánló

Olvasson tovább