Tudatos főzés, egyéni praktikák - Kémia a konyhában

A Korkóstoló március 8-i adásának tartalmából:

Hallgassa meg!

Mi történik akkor, ha a vegyész húst süt vagy paníroz? Hogyan lesz jelentősége a kémiai vegyértékeknek a konyhában? A Korkóstoló riportjában Szomorné Orosz Lotti kémiatanár nem elégszik meg a szokásos megoldásokkal, hanem a tudomány segítségével új megoldásokat és ízeket fedez föl. A tudatos főzésről, egyéni praktikákról, köztük a tésztafőzés megreformálásáról is szó lesz.

A Fricska egy kis pimasz gasztropub Budapest szívében. Három jó barát magyaros ízeket olaszos stílusban kínál. Giczi Andor és Nagy Szabolcs, illetve fiatal csapatuk, a konyhában viszi a prímet, a vendégek körében pedig Csongrádi Csaba tüsténkedik. Az étlapot nem kell lapozni, az ebédmenü ráfér egy fekete táblára is. Egyszerűen jót – vallják mindhárman.

Szinte nemzeti üggyé vált a kadarka az utóbbi étvizedben. Ez a szőlőfajta viszonylag kevés tannint gyűjt, kellemes savhatású. A balkáni eredetű, de mára teljes egészében magyarnak tekintett kadarka megtalálható több vörösboros vidékünkön, így Egerben is. Tóth Ferenc az Egri Borvár pincészet tulajdonosa, készít belőle sillert és testesebb borokat is. Ahogy belenézünk a pohárba tükrösen csillogó, rubinvörös, narancsos szegéllyel. Illata első szippantásra kicsit bőrös, majd rumos-meggyes, a fűszerek – egy kis fahéj és étcsoki-, csak valahol hátul érezhetők. A többi pedig kiderül a beszélgetésből.

Tudomány vagy művészet? Ki az a sommelier? A Kodolányi János Főiskola Budapesti Oktatási Központ sommelier-képzésén Káli Ildikó sommelier, borszakíró, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke tanítja a borok és a borkészítés művészetét. Diákjai között találunk ügyvédet, étteremtulajdonost és tudományos munkatársat is. A képzésen összehozza az embereket, ugyanis a borral való foglalkozás közösséget teremt. Így aztán, ha a kurzus véget is ér, a társaság megmarad.

A Korkóstoló sztárvendége Máté Gábor Kossuth-díjas színművész, rendező, a Katona József színház igazgatója. Szerinte van tehetsége a főzéshez, és ahogy mondja: szeret kreatívan szorgoskodni a konyhában. Leginkább a francia gasztronómiát kedveli. Sültekben a legjobb. Lassan 3 éve, hogy a Katona József Színházban kávézót alakítottak ki, közösségi teret hoztak létre. Hogy ez valóra váltotta-e a hozzá főzött reményeket, arról is szó lesz az interjúban. Egyébként pedig különleges bemutatóra készül a színház: április 25-én és 26-án két részben láthatja a közönség a Faustot. A főszerepet Máté Gábor alakítja, a rendező Schilling Árpád.

Korkóstoló – Kossuth – március 8., vasárnap, 9:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább