Korkóstoló - Szik Mátyás duplázott

A Korkóstoló március 1-jei adásának témái:

Hallgassa meg!

– A 27 éves Szik Mátyás másodszor nyerte el a Magyarország Sommelier Bajnoka címet a vasárnap Budapesten megtartott Magyar Sommelier Bajnokságon. A versenyen a résztvevők tesztet írtak és a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált italokra vonatkozó kérdésekre feleltek. Ezt követően párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük, bort dekantáltak és mutattak be egy idegen nyelven. A legjobb eredményt elért három versenyző jutott a döntőbe. Itt a pezsgő felszolgálásától a hibás borlap javításán és az italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot tudásukról, ezután borokat és különböző párlatokat jellemeztek, majd a versenyt egy meglepetés feladat zárta. Illat alapján fűszereket kellett felismerniük a versenyzőknek. A versenyről és a további terveiről mesél a győztes.

– Kopoltyúsok parádéját tartották a múlt hétvégén. Ez volt a harmadik Budapesti Halfesztivál. A rendezvény évről évre egyre népszerűbb és ezért nagyobb területet is követel magának, így viszont minden esztendőben költöznie kellett. Most éppen a Vajdahunyad várába. A fesztivál kiemelt hala a süllő, középpontba állított régiója a Balaton volt.

– A múlt héten tartották a Szekszárdi és Egri borvidék Bikavér párbaját, ahol a borászok megmutathatták, mit tudnak. A bikavér szocializmus idején szerzett rossz híre miatt a mai napig bizonyítaniuk kell. A rendezvényen Mészáros Gabriella borszakíró, a Borkollégium alapítója különleges, érett bikavérekről tartott előadást. Olyan borokat mutatott be, amelyekről nem sokat tudunk, mert úgy tűnik, hogy egy nemesebb, idősebb bor értéséhez, nemcsak érzék, hanem kultúra, tudás is kell.

– Ételintolerancia, liszt- és laktóz-érzékenység. Csak az tudja, hogy valójában mit jelent a betegséggel együtt élni, akinek a környezetében már előfordult. Például főzéskor külön edényeket kell használni, külön lábos, külön szűrő a keresztszennyeződések elkerülésére. Az alapanyagokat ma már megtalálhatjuk a bioboltok polcain, de a kész termékek száma még elenyésző. Étterembe menni pedig szinte lehetetlen. Molnár Imre több mint tíz éve tudja, hogy lisztérzékeny. Éppen ezért nemcsak megértéssel, hanem ennivalóval is várja az ételintoleranciával küzdő vendégeket.

– Hatalmas siker a mozikban a Liza, a rókatündér című új magyar film. Az Ujj Mészáros Károly által rendezett bizarr történetben egy fiatal ápolónő próbál változtatni magányos életén, és élete szerelmének keresésére indul. Próbálkozik mindennel; szép ruhákkal, kedvességgel, még főzni is megtanul egy furcsa szakácskönyvből. Így lekváros gombapörkölt, valamint csülkös csokipuding is szerepel Liza repertoárjában. Balsai Móni Jászai Mari-díjas színésznő, a Pesti Magyar Színház tagja, aki Lizát alakítja, a mindennapokban inkább az egyszerűbb dolgokat szereti, ilyen például a házi sütésű kenyér.

(Fotó: Szik Mátyás facebook)

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább