Egyéb

''Együttműködő közösségek - barátságok értéke''

Az Egy hazában március 1-jei adásának témái:

– 2012 óta február 25-e a Szovjetunióba hurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. Idén is konferenciákkal és tiszteletadásokkal emlékeztek erre, a főbb rendezvények a Parlamentben és a Terror Háza Múzeumban voltak. A kényszermunkára, az úgynevezett malenkij robotra hurcoltak között több tízezer magyarországi német is volt 70 évvel ezelőtt, rájuk is emlékeztek.

– A nemzetiségi vezetők idei békéscsabai országos találkozójának központi témája az „Együttműködő közösségek – barátságok értéke” volt. A rendezvénysorozat egyik nyitóakkordjaként a Csabai Hímzők munkáiból nyílt kiállítás és megemlékeztek a Magyarországi Szlovákok Demokratikus Szövetségének 1948-as megalakulásáról és működéséről is.

– A deszki és a környékbeli szerb ortodox templomok felújítása és megóvása terén végzett többéves kiemelkedő munkájáért a Szerb Országos Önkormányzat Közgyűlése „Thököly Száva” díjjal jutalmazta Sztanojev Miklóst, a deszki szerb közösség, egyházközség aktivistáját.

– A Pécs környéki bosnyák horvátok népszokásaival, kultúrájukkal, valamint Szalánta és Németi községek neves szülötteivel ismertették meg az érdeklődőket a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének munkatársai. Szóltak arról, hogy mi vezetett ennek a horvát közösségnek a hanyatlásához, és miért fontos megemlékezni azokról az ismert személyekről, akik Szalánta és Németi jó hírét vitték a nagyvilágba.

– Négy év szünet után ismét román bált rendeztek az archaikus román dallamairól és táncairól is ismert, Békés megyei Eleken. A mulatságon a Békés Banda húzta a talpalávalót, de a zenészek között feltűnt az országszerte ismert Szokolay Dongó Balázs is, aki sok-sok évvel ezelőtt még magnószalagról sajátította el az eleki népzene alapjait, törekedve arra, hogy megőrizze a Botás testvérpár jellegzetes stílusát.

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább