Egyéb

Egy hazában - Pilisi Kavalkád és Fánkfesztivál

Február 22-én, vasárnap délután 13 órától a következő témákkal várja hallgatóit az Egy hazában a Nemzetiségi Adások rádiójában

Kedden ülésezik az Országos Szlovák Önkormányzat közgyűlése. A héten a Kulturális és Ifjúsági bizottság megtárgyalta a testület elé kerülő javaslatokat. A bizottság elnöke, Fuhl Imre műsorunknak a szlovák kulturális intézményekkel kapcsolatos változásokról beszélt.

Az Országos Örmény Önkormányzat és a magyarországi örmény közösség szervezetei is csatlakoznak az örmény genocídium századik évfordulójára meghirdetett hivatalos megemlékezésekhez. Serkisián Szeván, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke kifejtette: az örmény genocídium a 20. század első népirtása volt.

Idén több mint ötmilliárd forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Együttműködési Alapból a civil szervezeteket. Portréfilmet forgat az M1csatorna a ruszin költő, író, műfordítóról, Hattinger-Klebasko Gáborról Legújabb előadásának premierjére készül a Magyarországi Szerb Színház. Idén is megrendezik a Magyarországi Németek Országos Borversenyét Mecseknádasdon. Szegeden a Bolgár Baráti Társaság és a Szegedi Bolgár Önkormányzat február 28-án tavaszváró rendezvényt tart.

24. alkalommal rendezték meg február 13-15-én Békéscsabán a Nemzetiségi vezetők országos találkozóját. Juhász Tivadar, a Békéscsabai Román Önkormányzat elnöke a csabai román közösségről és a 2015-re tervezett rendezvényeikről beszélt Bauer Ádám mikrofonja előtt.

A Szerb Országos Önkormányzat Közgyűlése Csupity Simont, a dunaújvárosi szerb ortodox templom sekrestyését és gondnokát Szent Száva díjjal jutalmazta többéves kiemelkedő munkásságáért a szerb kultúra ápolása és a szerb egyházi értékek megóvása területén,. A kitüntetettel Mándity Predrág beszélgetett.

Budapest-Zágráb oda-vissza címmel jelent meg Kiss Gy. Csaba könyve a magyar-horvát kulturális és irodalmi kapcsolatokról. Az érdekes kiadvány idén hazánkban megjelenik magyar nyelven is. A szerzővel Pavlekovics András beszélgetett.

A hajósi népdalkincset feldolgozó „Vadalmafácska” című könyvet a megjelenést követően Budapesten, a Magyarországi Németek Házában egy kiállítás, a Hajósi Paletta keretein belül mutatták be. Schulteisz Gábor ellátogatott a Bács-Kiskun megyei kisvárosba, hogy a szerzőt, Schőn Máriát a könyv keletkezéséről kérdezze.

Legutóbbi adásunkban az Érd környéki rác-horvátok történetével ismerkedtünk. Balatinácz Renáta a kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökével a kalocsai rác-horvátok hagyományőrző népszokásairól beszélgetett.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén Pilisszentkereszten a Pilisi Kavalkádot és Fánkfesztivált. Az egész napos télbúcsúztató mulatság fő attrakciója a hagyományos farsangi utcai felvonulás és a fánksütő verseny volt. A fesztiválról Makai Ildikó készített összeállítást.

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább