×

Egyéb

K4: egy különleges nemzetközi könyvprojekt

A szlovák magazin február 23-i adásának témái:

– K4: egy különleges nemzetközi könyvprojekt
Egy különleges nemzetközi projekttel ismerkedhetnek meg, melynek kezdeményezője a dabas-sári szlovák születésű Garajszki Margit. A budapesti szlovák gimnáziumban érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetemen tanult. Műfordítóként valamint gyerekkönyvek szerzőjeként egyaránt ismert. Jelenleg rendezést tanul Pozsonyban, s közben más jellegű terveit is képes valóra váltani.

– Szlovák iskola Pilisszántón
A Pilisszántói Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában minden gyerek tanulja a szlovák nyelvet. Számos nyelvi és szavalóversenyen érnek el szép eredményeket, s tanáraik is nagyon büszkék rájuk. Mi is meggyőződhettünk róla, hogy az iskola szlovák pedagógusai különösen szívükön viselik őseink nyelvének átadását a mai generációnak. Igazán jó példával szolgálhatnak a szlovák nyelvet oktató hazai intézményeknek.

– Gyémántdiplomás tanárnő
Riportunk főszereplője szintén pilisszántói származású. Szülőfaluja a mai napig nagyon sokat jelent neki, bár már több mint hét évtizede a fővárosban él. Dudás Imrénéről született Komenda Pauláról van szó, aki hosszú évekig volt a budapesti szlovák iskola igazgatóhelyettese. Nemrég vehette át gyémántdiplomáját, s ebből az apropóból kerestük fel otthonában.

– Pilisszántói katonadalok
A Domovina zárásaként Dudás Paula tanárnő szülőfalujából, Pilisszántóról származó katonadalokat hallhatnak a szlovák pávakör előadásában. Ezzel a műsorral léptek fel a pilisszántóiak a Szlovák Pacsirta 2012 országos minősítő seregszemlén.

Domovina – M1 – február 23., hétfő, 13:25
Ismétlés – Duna – február 24., kedd, 7:00

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Klausz Karola
Műsorvezető: Bencsik János

Vissza a Domovina műsoroldalára >>

Videó ajánló

Olvasson tovább