Tebenned bíztunk - Holtomiglan, holtodiglan

A református egyház félórája ma 13:30-tól a Kossuth műsorán

A Házasság Hete rendezvénysorozat ezen a héten zajlik szerte az országban. A házasság burkoltan az özvegységet is magában hordja, amennyiben „holtodiglan-holtomiglan” tart. Az adásban Lakatos Enikő mondja el özveggyé válásának történetét, Kompán Zsoltné pedig egy özvegyek részére tartott bibliaóráról beszél.

Hallgassa meg!

Fekete Ágnes:
„A kígyó pedig ravaszabb vala minden mezei vadnál, melyet az Úr Isten teremtett vala, és monda az asszonynak: Csakugyan azt mondta az Isten, hogy a kertnek egy fájáról se egyetek? És monda az asszony a kígyónak: A kert fáinak gyümölcséből ehetünk; De annak a fának gyümölcséből, mely a kertnek közepette van, azt mondá Isten: abból ne egyetek, azt meg se illessétek, hogy meg ne haljatok.” (Mózes első könyve 3,1-3)

Az akaraterő kérdéséről gondolkodunk hétről hétre. Az ember sokszor azt érzi, hogy akarata végtelen, csak gyakorlás kérdése az egész. De sajnos ez nem így van! A fizikában van egy olyan jelenség, amit reaktanciának, meddő az ellenállás hívnak, amikor egy olyan ellenállás van a rendszerben, amin nem keletkezik hatásos teljesítmény. Az emberben is ott szunnyad ez a terméketlen ellenállás, a „csakazértsem” érzése. Ne korlátozzanak engem! A tizenévesek különösen erősen érzik ezt, de egész életünkben végigkísér különböző mértékben bennünket, hogy féltjük a szabadságunkat. Pontosan ezt az emberi érzést lovagolja meg annyiszor a politika, és különféle módon hirdeti: ne hagyd magad, téged megkötöznek. E szólamok hirdetése közben a saját hálójába hajt be minket. De pozitívan úgy alkalmazzák pedagógusok ezt az emberi tulajdonságot, hogy valamit megtiltanak, amit igazából szeretnének elérni.

Pontosan kell látnunk, hogy van az életünkben termékeny, és van terméketlen ellenállás is. Hasznos, és lelkünket építő az, amikor nem pottyan minden rögtön az ölünkbe, amire vágyunk. Jó dolog felmenni egy hegyre, és csorgó izzadságban lenézni a gyönyörű tájra. Ugyanakkor vannak az életünkben olyan pontok, amik újra és újra kísértések, és képtelenek vagyunk bizonyos helyzetekben normálisan beszélni, nyugodtak maradni.
A bibliai képpel játszva elgondolkodtam azon, vajon hányszor járhatott Éva a fa környékén. Vajon szokásává vált, hogy nézegeti a tiltott fát? Vajon először elhatározta, hogy nem megy arra, de aztán egyre gyakrabban odasétált? Aztán egyre közelebb merészkedett a fához? Aztán meglátta a kígyót, és elkezdett vele beszélgetni? Vajon miféle folyamat lehetett ez? Hiszen ez történik mindannyiunkkal! Az ember elé oda kerül egy kocsma. Tudja, hogy gyenge, és ha bemegy nem fog megállni egy sörnél. De ahogy közeledik felé, egyre nagyobbnak látja, egyre kisebbnek lát minden más, fontos és távoli célt, végül bemegy, és részegen jön ki, ha egyáltalán ki tud jönni. A kocsma közelsége bizonyos emberek számára esélytelen helyzet. De lehet, hogy nekem azt kell tanácsolni, hogy este öt és hat óra között ne szólaljak meg, mert úgyis csak rossz fogja elhagyni a száját. Vagy bizonyos embernek azt kell mondani, hogy amikor ír egy levelet valakinek, olvastassa el egy másik emberrel, mielőtt elküldené. Ilyen elhatározások nélkül biztosan nem tudunk kiteljesedni. John Bunyan A Zarándok útja című klasszikus könyve tele van ilyen jelképekkel. A vándor úgy járja földi életét, hogy például a Csüggedés mocsarát, vagy a Tévedés hegyét, vagy a Veszély útját el kell kerülnie, bármennyire tetszetős lenne.
Az emberi akarat nem végtelen. Nemcsak Odüsszeusznak kellett megkötöznie magát a Szirének szigete mellett, de mindannyiunknak tudatosítania kell önmagában gyengeségeit, és ehhez alkalmazkodva elhatározásokat kell tenni. Megkapó, ahogyan Jézus elkerül bizonyos konfliktusokat, bizonyos embereket egészen addig, amíg nem jött el a megfelelő idő. János evangéliumában többször olvassuk, hogy elrejtőzött, vagy átment az emberek között, hogy nem ment szembe a farizeusokkal egy ponton túl. Nem lett soha saját vágyainak vagy indulatainak a rabjává. Adja Isten, hogy őt követve mi is képesek legyünk arra, hogy akaratunkat a mennyei akarat szerint fékezzük, képesek legyünk elkerülni a mi életünk tiltott fáját. Ámen.

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább