Egyéb

Egy hazában: Blágodárje

Az Egy hazában február 8-i adásának témái:

– A pécsi Miroslav Krleža Horvát Iskolaközpontot több ütemben fejlesztették, bővítették az elmúlt években. Most az iskolaközpont újabb részeit újítják fel, Győrvári Gábor igazgatót Füri Tamás kérdezte.

– Az iskola nagyon fontos szerepet játszik a hagyományőrzésben és az újhartyániak is pontosan látják, hogy melyik generáció az, amelyik korábban német nemzetiségi oktatásban vehetett részt, ők most ugyanis lépésről-lépésre átveszik a kulturális élet szervezését. Májer György tanító évek óta lelkesíti a gyerekeket az iskolában, Arnold Krisztina beszélgetett vele.

– Blágodárje – ezt a nevet viseli a Szerb Írószövetség legmagasabb kitüntetése, amelyet az idén a Szent Száva akadémián adták át azoknak a személyeknek és szervezeteknek, akik a múlt évben kiemelkedő tevékenységet folytattak a szerb oktatás, kultúra, irodalom és nyelv ápolásának területén. A díjazottak között volt a Szerb Országos Önkormányzat is. Mándity Predrág riportja.

– A Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat idén nyolcadik alkalommal rendezi meg a Pilisi Kavalkád – Fánkfesztivál névre keresztelt egész napos, családi programokkal tarkított, télbúcsúztatót február 14-én. A fánkfesztivál szervezője most is a pilisszentkereszti szlovák önkormányzat, melynek elnökét Demjén Mártát Makai Ildikó kérdezte.

– Februárban minden szombaton tartanak valahol román bált. Tegnap Gyulán rendezték meg az Országos Román Önkormányzat szokásos mulatságát. Egy hét múlva, a kétegyháziakon és az elekieken a sor. Február 21-én pedig, a medgyesegyázi Román Önkormányzat rendez bált. Eleken négy év szünet után lesz megint batyus bál – Bauer Ádám báli körképe.

 

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább