×

Egyéb

Domovina: Budapesti végzősök

A szlovák magazin február 9-i adásának témái:

– Kis iskola – nagy tervek – Sárisápon
Budapesttől 50 kilométerre nyugatra, Esztergomtól pedig 25 kilométerre délre, a Pilis és a Gerecse hegység találkozásánál, egy festői faluban jelenleg kb. 3000 lakos él. A sárisápiak többsége szlovák származású, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az általános iskolában a szülők kérésére szinte mindenki tanulja a szlovák nyelvet.

– Sárisápi katonadalok
Az I. világháború kitörésének 100. évfordulója kapcsán tavaly tavasztól augusztusig szinte havonta voltak Sárisápon a „nagy háborúhoz” kapcsolódó rendezvények. A faluból 120 férfi vonult hadba. Többségük az Esztergomi 26. Császári és Királyi Gyalogezredben és a Nyitrai 14. Honvéd Gyalogezredben szolgált. Hatvanketten már sosem tértek haza szülőföldjükre, többségük Galíciában esett el. Csak 23 főről tudják leszármazottaik, családtagjaik, hogy hol leltek végső nyugalomra. A következő regrutadalok az I. világháború áldozatainak emlékére szólnak. A felvételeken a sárisápi kálváriát, az I. világháborús emlékművet és a római katolikus templomot láthatják. Ott keresztelték a háborús hősöket, esetleg némelyikük ott is nősült, de tornyát már sosem láthatta viszont…

– Budapesti végzősök
Velük nyílt meg a budapesti szlovák óvoda, most pedig a végéhez közeledik életük egyik legvidámabb és legfelhőtlenebb időszaka. A budapesti szlovák iskola 12. évfolyamos végzőseiről van szó, akikhez egy szürke hétköznap után a szalagavató ünnepségükre is ellátogattunk.

– Tótkomlósi lakodalmas – részlet
Hazánkban idén már nyolcadik alkalommal rendezték meg február 8. és 15. között a keresztény egyházak és civil szervezetek a házasság hetét. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság és a család értékeire. Általában szerelemből és örömből házasodunk, s régen sem volt ez másként. Egy lakodalmi mulatságból vett részlettel búcsúzunk, a tavaly októberben 65. születésnapját ünneplő Komlós Táncegyüttes műsorának részletével.

Domovina – M1 – február 9., hétfő, 13:30
Ismétlés – Duna – február 10., kedd, 7:00

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Klausz Karola
Műsorvezető: Bencsik János

Vissza a Domovina műsoroldalára >>

Videó ajánló

Olvasson tovább