Korkóstoló - Bocuse d'Or

Vasárnap 9:30-tól Korkóstoló a Kossuth műsorán

Hallgassa meg!

Szerdán este hirdettek eredményt a Bocuse d’Oron, a világ legnagyobb séfversenyén. 5 kontinens 24 séfje mérte össze a kreativitását, tudását és bátorságát a konyhában. A francia séfikonról, Paul Bocuse-ről elnevezett gasztroolimpián Magyarország a 13. helyen végzett és elhozta a legjobb plakátért járó közönségdíjat. Norvégia negyedszer nyert, az ezüstöt az Egyesült Államok hozta el és Svédország lett a harmadik. A lyoni döntőről és a további tervekről beszélgetünk.

Ezekbe a szürke téli napokban bizarr, ízekben gazdag színt hoz a reggeli disznósikoly. Csúcson a disznótoros fíling országszerte, amelynek általában délutánra teletömött hűtőláda, füstbe burkolózó kolbászok, mennyei sültek, no meg pálinkától elérzékenyült férfisereglet és a zsírszagba beleundorodott asszonynép a vége… És mindez a múlt hétvégén már a fővárost is elérte. Hagyományőrző disznóvágáson jártunk a Csepeli Sport, Szabadidő és Rendezvényközpontban.

A nehéz ételekre jól esik néhány korty jóféle borocska. Mondjuk, a Mátrai borvidékről, Szőke Mátyás és fia, Zoltán Pincészetéből. És ha már kóstolni nem tudunk, hogy ne legyen olyan száraz ez a történet, mesélek egy picit Szőkéékről. Történt, hogy egy szép nyári napon látogatóik érkeztek Amerikából. Kóstolgattak, és élvezettel nézték, ahogy Mátyás felmászott a nagy hordó mellé támasztott létra tetejére, megszívta a lopót, majd töltött nekik. Azt hitte, lelkes turistákkal áll szemben. Csak estére derült ki, hogy a vendégek borkereskedők, méghozzá a világ egyik leghíresebb borvidékéről, Kaliforniából, és bort akarnak venni, hogy Amerikában eladják. Az üzlet megköttetett, és azóta is él, pedig ennek már jócskán több mint 10 éve. Beszélgetés jó borról, munkáról, nemes penésszel benőtt pincéről.

Janits –Szabó Virág tibeti fordító, buddhistatanító gyerekkora óta járja a természetet és használja az ismeretlen vagy éppen méltatlanul mellőzött növényeket. Virágok, rózsaméz, málnatrüffel, babpogácsa, vagyis színek és új ízek a konyhában. Janits-Szabó Virág szerint a férfiaknak, nőknek, gyerekeknek egyaránt hasznos, könnyen elkészíthető receptek nemcsak a testnek, hanem a léleknek is segítenek felszabadulni. Janits-Szabó Virággal az Örömfőzés című szakácskönyve apropóján beszélgetettünk.

28 éve játszik a Macskákban, kedves, zsémbes házvezetőnőt alakít a Mary Poppins-ban, balettmester, vagyis Madame Giry az Operaház Fantomjában és hamarosan pletykás úrinőként láthatjuk a Fekete Péter című kisoperettben. A szabadkai születésű Bajza Viktória 32 éve a Madách Színház tagja. A Színművészeti Főiskola, az újvidéki, a debreceni, majd a kecskeméti színház után szerződött ide. Az életében a zene meghatározó, és persze a gasztronómia is helyet kap. A különleges ételek a házastársaktól érkeztek az életébe. Első férjét, a fiatalon elhunyt Kalocsai Miklós színművészt egyenesen ínyencnek tartották. Második férje a tengeri halételeket kedvelte ugyanis dalmát származású volt, így a nyarakat is az Adrián töltötték. Korkóstolós beszélgetés halakról, húsokról és musical szerepekről.

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább