Egy hazában: Lenau-díj 2014

Február 1-jén, vasárnap 13 órától a következő témákkal várja hallgatóit az Egy hazában a Nemzetiségi Adások Rádiójában

Az Országos Szlovák Önkormányzat két szlovák regionális kulturális központot, két szlovák iskolát, egy kutatóintézetet és egy Pedagógiai Módszertani Központot működtet Békéscsabán és Tótkomlóson. E két településre látogatott a napokban az Önkormányzat elnöke, Hollerné Racskó Erszébet, akit Makai Ildikó kérdezett.

A kétegyházi román hagyományokat mutatja be Zombainé Szarka Mária legújabb, hamarosan megjelenő könyve. A Békés-megyei település román iskolájának nyugalmazott tanára már megírta az iskola monográfiáját, valamint a helyi lakodalmas szokásoknak is szentelt egy kötetet. Most az egykori tánccsoportokat és énnekkarokat illetve a helyi kulturális életet irányító személyiségeket mutatja be. Bauer Ádám interjúja.

Az ombudsmani hivatal ezekben a napokban állítja össze a nemzetiségek életét érintő idei feladatokat. A tavalyi vizsgálódásaik eredményeit is összegzik és bemutatják azokat. Sándor Erzsébetet, a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztos-helyettest kérdezte Arnold Krisztina.

A héten adták át Pécsett, a Nikolaus Lenau Német Nemzetiségi Közművelődési Egyesület székházában a 2014. évi „Lenau Díjat”. A kitüntetett Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök. 

Lórév község önkormányzata minden évben a szerb ortodox karácsony első napján külön elismeréssel jutalmazza azokat az aktivistákat, akik munkájukkal nagy mértékben segítették a település fejlődését, jó hírnevének öregbítését. Idén, ezt a kitüntetést, az egyetlen szerb többségű magyarországi település választott testülete Alexov Lyubomirnak ítélte oda, Mándity Predrág kérte mikrofon elé.

Garajszki Margit úgy érzi: sokkal több a közös gondolat a közép-európai történetekben, az irodalomban, mint azt az iskolákban megtanuljuk, vagy, mint gondolnánk. Ezért fogott össze barátaival, akikkel egy hosszú távú közös programot valósítanak meg. A K4 közép-európai könyvsorozatról Bencsik János beszélgetett vele.

Százötvenhat éve, 1859. január 24-én Moldova és Havasalföld közös fejedelmet választott Alexandru Ion Cuza személyében. Románia Szegedi Főkonzulátusa, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségével közösen előadássorozattal és fotókiállítással emlékezett hétfőn e jelentős történelmi eseményre. Petrusán György egyetemi professzort Kaupert Júlia kérdezte arról, hogy mit jelentett a modern román állam megalakulása.

A csávolyi Horvát Önkormányzat szervezésében immár 85. alkalommal tartottak Bunyevác prelot. A preloknak nagy hagyománya van a buneovácok lakta településeken. A prelokhoz kapcsolódó szokásokról a csávolyi Horvát Önkormányzat elnökével Mándity Istvánnal Balatinácz Renáta beszélgetett.

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább