Rondó: Nemzetiségekért Díj 2014

A Rondó január 22-i adásának tartalmából:

NEMZETISÉGEKÉRT DÍJ 2014
Az ENSZ 1995-ben hozott határozata alapján december 18. a Nemzetiségek napja. A magyar állam azóta minden évben ezen a napon adja át a Nemzetiségekért Díjat a magyarországi közösségek arra méltó képviselői számára.

RUSZIN ELNÖK
Az őszi választásokat követően megalakultak az új országos nemzetiségi önkormányzatok. Az elnökök közül elsőként Kramarenkó Viktor ruszin elnököt mutatjuk be, aki Beregszászról származik, családjával a kilencvenes évek elején költözött Magyarországra, azóta a hazai ruszin közösség aktív tagja.

NEMZETISÉGI HÍREK
– Sajtótájékoztató az EMMI-ben
– Magas rangú állami kitüntetéseket adtak át a Lengyel Nagykövetségen január 13-án.
– Felújították a szentesi görög ortodox templomot.

GÖRÖG VÍZKERESZT
Vízkereszt ünnepéhez számos népszokás fűződik, melyek közül a leglátványosabb a vizek megszentelése. A hazai görögök, idén egy dunai hajón elevenítették fel ezt a hagyományt, majd a Váci Görög Templomban sok év elteltével görög nyelvű püspöki liturgián vettek részt.

UKRÁN VERSEK
Irodalom rovatunkban az ukrán versekből adunk ízelítőt.

FILM A BOLGÁR KERTÉSZEKRŐL
Zene után film. Nehogy az ördög ülve találjon – ez a címe Kőrösi Zsuzsa rendező filmjének, amelyet a bolgár kertészekről készített.

LENGYEL ÚJÉVI KONCERT
A következő percekben a hazai lengyel közösség újévi koncertjére invitálom Önöket, ahol egy fiatal operaénekesnő, Natalia Tuznik mutatkozott be.

UKRÁN MIKULÁS
A Fővárosi Ukrán Önkormányzat igazi meglepetéssel készült a gyerekeknek. A karácsonyi ünnepkör végén idézzük fel, hogyan is várták az apróságok az ukrán Mikulást.

Rondó – M1 – január 22., csütörtök, 12:25

Videó ajánló

Olvasson tovább