A Tornai Pincészet - Korkóstoló

Január 25-én, vasárnap 9:30-tól Korkóstoló a Kossuth Rádióban

– 2015-ös konyhai trendek a tálalási stílusoktól a húsvágásig. És ahogy az már lenni szokott, kiderül majd: nincs új a nap alatt. Csak vannak dolgok, amelyek hamarabb visszatérnek, mások meg esetleg tovább maradnak. A lényeg, hogy az élet a természetességről szól – a konyhában is: a nagymama töltött káposztájáról, a házias ételekről. Azokról, amelyek nemcsak jóllakatnak, hanem történetük is van.

– “Amelyik pincér nem tud mosolyogni, jobban tette volna, ha vendégnek születik.” Gundel Károly legalább 100 éves megállapítása ma is érvényes, de még nem jutott el mindenkihez. Paul Bocuse, a séf ikon szerint több múlik egy étterem életében a miliőn, a pincérek és a szakácsok által gerjesztett show-műsoron, mint magán a konyhán. Talán mindebből már sejtik, hogy most az ételek felszolgálóiról, vagyis azokról lesz szó, akik egy étteremben a legtöbbet találkoznak a vendéggel. És ezzel kapcsolatban ki mást szólaltathatnánk meg, mint egy sok vendég szerint a szakmáját tehetséggel, kiváló színvonalon művelő pincért.

– 2015-ben Budapest Bora kitüntető címet kapta fehér bor kategóriában a Somlói Tornai Pincészet testes, illatos 2011-es szüretelésű furmintja. Tornai Endre 1946-ban mindössze egyetlen 1 hektár szőlővel kezdett hozzá borászatának felépítéséhez, és aztán nemcsak Somló, hanem az egész hazai borászat felvirágoztatásáért rengeteget tett az elmúlt évtizedek során. Fia, Tamás számára meglehetősen egyszerűen alakult a pályaválasztás, sőt, azóta már két lánya is a nagyapa nyomdokain halad.

– Hihetetlenül régi kínai porcelánokkal és étkezési szokásokkal ismerkedünk meg Pesten, az Andrássy út egyik legszebb villájában. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum csaknem 8000 darabos kínai gyűjteményt őriz egészen Kr. e. 3. évezredtől a XIX. század elejéig. Az 1919-ben elhunyt Hopp Ferenc műgyűjtő villáját és gyűjteményét a Magyar Államra hagyta. Most térben és időben igen messzire repítenek bennünket az itt őrzött tárgyak.

– Gyermekszínészként kezdett a Madách Színházban, ekkoriban adta a hangját Mézga Aladárnak, később végigkoncertezte Európát, 1980 óta a Bartók Rádió munkatársa, sőt hosszú ideje délutáni műsorvezetője is. 1986 óta tanít a zeneművészeti egyetemen. Legutóbb a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsor zsűritagjaként láthatták az M1 képernyőjén. Tehát munkáját tekintve zongoraművész, tanár és zenei szerkesztő, a hobbija pedig a gasztronómia.

– De hogy áll helyt ő maga a konyhában, és van-e valami különleges gasztronómiai élménye a világkörüli zenei turnékról?

Hallgassa meg az adást!

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább