Egyéb

Egy hazában: Romano Glaszo - Emberi hang

Az Egy hazában január 25-i adásának témái:

– Hétfőn volt a magyarországi németek elűzetésének és elhurcolásának emléknapja. A központi megemlékezéseket múlt vasárnap Dunabogdányban tartották.

– Az Országos Horvát Önkormányzat által fenntartott Croatica Kulturális, Információs és Kiadói Nonprofit Kht tízéves fennállása alatt szakosodott a kis létszámú hazai nemzetiségi oktatási intézmények tankönyveinek kiadására is. Most három hazai nemzetiség számára 25 tankönyv, munkafüzet és digitális segédanyag kiadását készítik elő.

– Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg kedden a Romano Glaszo – Emberi hang népzenei együttes cigány népzene, tánc és táncház előadását. Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia keretében valósulhat meg.

– A MOL Új Európa Alapítványa harmadik alkalommal hirdette meg a „Média a Tehetségekért Díj” pályázatát. A nyertesek között volt Filákovity Radojka is, aki harmadik helyezést ért el.

– A 19. magyar kultúra napja gálán, Budapesten a múlt vasárnap adták át a Kultúra Lovagja címeket. Az idei díszvendég, Szlavónia magyarsága képviseletében az erdődi Petőfi Sándor Kultúregyesület volt, a hazai horvátság képviselői a Muramentéről érkeztek.

– A Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulása a helyi Nemzetiségi Szövetséggel karöltve az elmúlt hétvégén rendezte meg a tisza-parti városban az immár hagyományos Nemzetiségi bált.

– A lugosi származású Livia Daniel több mint 20 éve él a Békés megyei Kétegyházán. Bár számos emléket otthon hagyott, magával hozott egy olyan zenei stílust, amely a ’70-es-’80-as években több tízezer ember is képes volt a stadionokba csalogatni: a folkot. Testvérével együtt, egyre több hazai román rendezvény vendége.

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább