Eurosonic - Szabó Balázs Bandája

Élőben közvetítjük a friss európai trendeket: január 15-én és 16-án délután négytől egyórás élő közvetítésben számol be Szabó Tamás a Eurosonic Noorderslag Fesztiválról az Egész útonban!

Az idén Magyarországot a Petőfi Rádió támogatottja, a Szabó Balázs Bandája képviseli, velük a holnap délutáni közvetítésben beszélgetünk, egy órás groningeni koncertjüket pedig január 23-án, az Elevenben hallgathatjátok végig.

Egy észak-holland egyetemi városban, Groningenben rendezik meg évről-évre az európai zeneipar egyik legrangosabb rendezvényét, az Eurosonic Noorderslag Fesztivált. A legtehetségesebb fiatal előadók fesztiválja ez, egyúttal rangos szakmai rendezvény: itt találkozhatunk a piac alakítóival is. A legjobb alkalom tehát, hogy az európai zeneipar legfrissebb trendjeiről tájékozódjunk – és mi késedelem nélkül át is adjuk Nektek az élményeket!

Ma délután azonban még a friss trendekre koncentrálunk: beszélgetünk Peter Smidttel, a Eurosonic Noorderslag alapító-szervezőjével és Löbenwein Norbert magyar fesztiválszervezővel is. A fókuszában az idén Izland lesz, ezért találkozunk az izlandi rádió zenei szerkesztőjével, Ólafur Páll Gunnarssonnal, aki remélhetőleg ajánl nekünk pár izgalmas dalt friss felfedezettjeik közül. A fesztiválprogram egyik legjobban várt eleme az European Border Breakers Awards (EBBA) tegnap esti díjátadó ceremóniája volt, ezért élő közvetítéseinkben a díjazottak közül is igyekszünk többeket megszólítani!

Mint korábban írtunk róla, az Európai Bizottság által létrehozott, évente kiosztott EBBA-díjjal tíz olyan feltörekvő előadóművész vagy együttes teljesítményét ismerik el, akik az előző évben, első külföldön kiadott lemezükkel hazájukon kívül is jelentős közönségsikert értek el. Az idei díjazottak között találjuk a Klangkarussell osztrák elektronikus tánczenei duót, Melanie De Biasio belga jazzénekesnőt, a MØ művésznéven alkotó Karen Marie Ørsted dán énekesnőt, az Indila néven ismert, egzotikus származású francia R&B énekesnőt, valamint a német illetőségű Milky Chance folktronic duót. A 2015-ös kitüntetettek közé került az ír énekes-dalszerző Hozier, a tavalyi Eurovíziós Dalfesztiválon második helyen végzett holland együttes, a The Common Linnets, Todd Terje norvég DJ-producer, Tove Lo svéd popénekesnő, és nagy kedvencünk, John Newman brit énekes.

A fesztivál közönségdíjasa, akire Ti is szavazhattatok korábban, a The Common Linnets lett, az idén tehát hivatalosan is ők Európa közönségkedvencei! Holnapi közvetítésünkben velük is beszélgetünk, de itt lesz velünk az Ivan and the Parazol, sőt az a szerencsés hallgatónk is, aki a közönségszavazás szerencsés nyerteseként kint lehet velünk a Eurosonic Noorderslag Fesztiválon, Groningenben.

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább