Egyéb

Egy hazában: A magyarországi németek elűzetésének emléknapja

Az Egy hazában január 18-i adásának tartama:

– Egy szabadságszerető országban megkérdőjelezhetetlenek a szabadságjogok – erről Áder János, köztársasági elnök a Magyarországi Németek Országos Gáláján, a budapesti Kongresszusi Központban beszélt múlt vasárnap. A hazai németség legnagyobb rendezvényét minden év második hétvégéjén tartják. A nemzetiség vezetője a tavalyi évet értékelte, az eseményen díjakat is átadtak.

– Január 19-én lesz a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének országos emléknapja. A Kossuth Rádió hétfőn este fél tízkor sugározza a Rádiószínház Kalász Márton: Tizedelő cédulák című alkotásából készített ötrészes sorozatának első részét. A magyarországi németek kitelepítésének és új hazára találásának keserű történetét a rendező, Tasnádi Márton alkalmazta rádióra, közreműködik Vida Péter, részlet a műből.

– A Szerbek és görögök a XVIII-XIX. századi Szegeden – Adalékok a felsővárosi „kis cerkó” történetéhez” ezt a címet viseli a Szegedi Görög Füzetek 8. száma, a kiadvány két szerzőjével Purosz Alexandrosszal, a Szegedi Görög Önkormányzat elnökével és Káplán Pál atyával, a szegedi szerb parókussal beszélgetünk.

– A múlt év végén, Baja képviselő-testületének ünnepi ülésén adták át az önkormányzat kitüntetéseit. A város díjazottai között volt a horvát nemzetiségi tanár: Osztrogonácz József, a Szentistváni Általános Iskola igazgatója, akit több évtizedes pedagógusi, valamint húsz éves igazgatói tevékenységéért jutalmazott a város.

– A szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Román Nyelv- és Irodalom Tanszéke új képzési kínálatokat hirdetett meg a 2015-2016-os tanévre. Melyek a legfontosabb változások a román pedagógusképzésben?

– A budapesti Magyar Természettudományi múzeumban május 17-ig látható a Múmiavilág című egyedülálló tárlat. A 18. és 19. századból származó, természetes múmiákat tartalmazó leletanyag azért világszenzáció, mert a halotti anyakönyvek is fennmaradtak, így ismerjük az egykori soknemzetiségű Vác polgárainak kilétét is. A magyarokon kívül vannak közöttük németek, szlovákok, csehek, szerbek, horvátok, sőt más nemzetek fiai is.

 

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább