A szlovák filmművészet 2014-ben

Körkép 4 tételben:

1.tétel: A múlt év novemberének második felében zajlott Budapesten az immár XXII. Szlovák Filmszemle és Szeminárium. A Budapesti Szlovák Intézet, a Szlovák Filmintézet, a Pozsonyi Szín- és Filmművészeti Főiskola valamint az Országos Szlovák Önkormányzat Vertigo Szlovák Színházának együttműködésében létrejött háromnapos, a gyönyörű Uránia Filmszínházba szervezett rendezvényt nagy érdeklődéssel kísérték a magyar nézők is. Nem csoda, hiszen a nyitónapon levetítették az Oscar-díjra jelölt új szlovák játékfilmet is.

2.tétel:A szeminaristák között az idén is nagy sikert arattak a fiatal főiskolások alkotásai. A Felvidék – Horná zem – című, animációval kombinált dokumentumfilm a tavaly szeptemberben megrendezett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál díjnyertese lett. Ez, valamint az Összes gyermekem – Všetky moje deti – című, szociális témát feldolgozó dokumentumfilm is megmutatta, hogy a szeretet és tolerancia mindig, minden körülmények között le tudja küzdeni az akadályokat.

3.tétel: A békéscsabai szlovák általános iskola és gimnázium diákjai és tanárai a leghűségesebb szeminaristák közé tartoznak. A szlovák filmművészetből szerzett élményeiket, ismereteiket pedig kiválóan tudják kamatoztatni tanulmányaik, munkájuk során is.

4.tétel: Évek óta hagyomány, hogy közvetlenül a budapesti szlovák filmszeminárium után kezdődik Szegeden a Szlovák Filmművészet Hete című rendezvénysorozat,
amelynek keretében a fővárosban vetített filmek többségét megismerhetik az Alföldön is. A szegedi hét hagyománya, hogy a szervezők vendégeket is hívnak. Ez alkalommal a rendezvény utolsó napján fiatal, leendő szlovák filmeseket köszöntöttek.

Domovina – M1 – január 12., hétfő, 13:40
Ismétlés – Duna – január 13., kedd, 7:00

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna, Bencsik János, Klausz Karola, Makai Ildikó
Operatőr: Dörflinger László, Kajtsa Zoltán, Szél Zsolt, Szögi László
Vágó: Székely Attila, Welti György

Vissza a Domovina műsoroldalára >>

Videó ajánló

Olvasson tovább