Ízek, színek, borok és zenék

Hallgassa meg!

Szendeff Lőrinc gasztroblogger nemrégiben bekerült a világ legjobb 10 ételfotósa közé az angol Interactive Design Institute internetes oldal listáján. A sikeres blogger hivatása szerint tervezőgrafikus és fotós, a hobbija pedig a konyhaművészet. Kedvenc fotómodelljei a sajtok és a borok, mert lenyűgözőnek tartja a változatosságukat. De vajon hogyan ténykedik a saját konyhájában, a saját kedvére a gasztrofotós és blogger?

– A pálinka nem pusztán egy alkohol, hanem életerő, társasági összejövetelek, ünnepek elengedhetetlen része, egyfajta szimbólum. Nemcsak a fogyasztására, de készítésére, főzésére is egyre többen vállalkoznak. A köztudatban férfiak mestersége a pálinkafőzés, de azért egyre több kivételt is tudunk már. A Korkóstoló most a szerb-magyar határ közeléből, a Vajdaságból hozott erre példát. A topolyai Fekete Ibolyát, aki hivatalosan is pálinkafőző-mester és az egyik versenyt nyeri a másik után az italaival – határon innen és túl.

– A világjáró Demeter Nóra annak az építészirodának a társtulajdonosa, amely annak idején a budapesti Művészetek Palotáját tervezte. Ezt követően kapták a megbízást, amely Kína egyik legdinamikusabban fejlődő területére, a Hongkong közelében elterülő Shenzhen városába szólt. Itt, mondjuk úgy, hogy a „kínai Művészetek Palotájának” megtervezése volt a feladatuk. Az épületet a közelmúltban már át is adták a nagyközönségnek. Demeter Nóra számára nem volt idegen a kínai kultúra, ugyanis a legnagyobb kínai közösséget befogadó városban, San Franciscóban született. Azóta a világ számos országában élt és dolgozott. Tehát sok városban és országban is otthonosan mozog. Amikor pedig összejön a teljes család, 11 főre tervez. Persze nem a rajzasztalon, hanem már a konyhában.

– A Pannon Bormíves Céh az év végén adta át a Rohály Gábornak, a Bussay László borászról elnevezett emlékdíját. A céh tagjai az elismerést annak ítélik, aki a legtöbbet tette és teszi a magyar bortermelőkért és a borkultúráért. Rohály Gábor maga is orvosként indult, hasonlóan a tavaly augusztusban 57 éves korában elhunyt Bussay László zalai borászhoz. Aztán mindketten a bor kiemelkedő szakértői lettek. Rohály Gábor a Magyar Borakadémia megalapítója, borlovag, a Borkalauz szerzője és a borászati szaknyelv meghonosítója egyben, nem véletlen, hogy a Pannon Bormíves Céh őt jutalmazta az emlékdíjjal.

– Bordalok egy gasztrofolk zenekartól, amelyben hölgy énekli a bordalokat. Pedig ez a műfaj régen kifejezetten a férfiakhoz kötődött. A zenekar egy nyári szüretelés eredménye. 4 városi fiatal a szőlőfürtök gyűjtögetése közben egyszer csak arra az elhatározásra jutott, hogy együttest alakít. Most már a második lemezük is megjelent. Szerintük a bordal alaptémája az életigenlés, a mámor szeretete és tisztelete. Vallják, hogy egyetlen nap sem múlhat el jó bor és jó zene nélkül. Így aztán minden izgatja őket, ami a borkultúrához kapcsolódik. Legyen szó ízekről, színekről vagy épp a költészet, a dal és a bor kapcsolatáról.

Adás: január 11. vasárnap 9:30 Kossuth Rádió

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább