Egyéb

G7 - Mario Draghi távozik posztjáról

Hallgassa meg az adást!

Ez évi első adásunkban szó lesz majd arról, hogy az év vége a mérlegkészítés, egyben az új évi előrejelzések ideje. A világgazdaságra vonatkozóak közül a Saxo banké talán az, amely évről évre a legmeglepőbb jóslatokat adja. Az egyik ilyen most -sok másik mellett-, hogy az idén Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke távozik posztjáról, és egy német bankárnak adja át a helyét. Nagy Katalint a Kopint- Tárki vezető közgazdászát a többi másik jóslatról is kérdeztük.

Itthon egyszerre hátszélben és ellenszélben, a változékony külső hatások közepette is lendületben maradhat a magyar gazdaság – mondja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szrinte 2016-ig a háztartási fogyasztáson kívül, a beruházásokban, az importban, az exportban és a közösségi fogyasztásban visszaáll a válság előtti szint. Az elemző az elmúlt év mérlege mellett arról is beszél, hogy az alacsony kamatkörnyezetnek a magyar államadósság kezelésében tavaly fontos szerepe volt. Hogy mindez egészen konkrétan mit jelentett, arról Borbély László Andrást az Államadósság kezelő Központ vezérigazgató helyettesét kérdezzük.

Az ország pénzügyei után arról: 2015-ben mi lesz az aránytű a béremelésekhez. Ehhez az elmúlt év utolsó napjaiban megkötött bérmegállapodás szolgál alapul. A munkaadók és a munkavállalók valamint a kormány közötti kompromisszumot a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály úgy értékelte: a mögött az a közmegegyezés húzódik, hogy az ország jövője csak a munkára építhető.

Végül bérek után egy könyvről, amelynek azt állítja: nemcsak pénz, ősember is van a pénztárcánkban. Tóth András, pénzügyi tanácsadó, a könyv szerzője azt mondja: pénzügyekben még ma is a szomszédtól kérünk tanácsot, minden forintot elköltünk, pedig félre kellene tenni – a kevésből is.

Műsorvezető: Szentgáli Edit

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább