Korkóstoló: Kiss-Podmaniczky Krisztina

Hallgassa meg!

Magyar cukrász nyert nemrégiben az EXPOGAST CULINARY Világkupa artisztikai kategóriájában. Kiss-Podmaniczky Krisztina cukorból készült konyhapultját és a rajta látható (szintén cukorból készült) alapanyagokat találta a zsűri a legszebbnek. Volt a győztes műben cukorból készült fokhagyma, vágódeszka, vöröshagyma, egy komplett tyúkhúsleves porcelántálban és még hímzett falvédő is mindezek felett. Az egész mindössze csak 5 és fél éve kezdődött, amikor Krisztina – a gyermeke kérésére – elkészítette élete első tortáját. Innentől pedig nem volt megállás. Jött az internet és a lelkesedés, no meg persze a bámulatos kézügyesség, amelynek köszönhetően megszerezte az év,,artisztikus cukrásza” világbajnoka címet.

Fekete ribizlis mousse kecskesajt zselével, narancsos étcsokoládés desszert tápióka pudinggal és a ravaszul újragondolt Rákóczi túros. Csak néhány desszert, amely Korponai Péter cukrászséf és Borszéki-Ékes Beatrix cukrász dizájn műhelyében készül. Bizarr párosítások, elképesztő látványédességek, aprólékos műgonddal megtervezett kivitelben. Korponai Péter hosszú utat tett meg az elmúlt 20 évben; az ország legjobb éttermeiben dolgozott, az ország legjobb séfjeivel, többek között a Michelin-csillagos Delgaóval is. De úgy érzi, hogy igazából csak most érkezett meg, most van a helyén.

Debrecen városának van saját bora és ezután minden évben lesz is. Mindig az évvégi bormustrán jelentik majd be, ahogyan most is tették. Az ország legjobb 20 borászatának 75 borából válogatták ki 2015 legjobb borait: egy egri vöröset és egy mádi fehéret. A borkultúra nem idegen Debrecentől, hiszen a közeli Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt. Rangot jelentett a módos debreceni polgárok körében, ha itt szőlő területet mondhattak a magukénak. Az egész Kárpát-medencében először, a Debrecentől alig 40 kilométerre fekvő Bihardiószegen alapítottak 1870-ben vincellér iskolát.

A Magyar Bor Akadémia döntése alapján Dúzsi Tamás kapta a 2014-es Év Bortermelője címet. A szekszárdi borász ötödik alkalommal szerepelt a döntősök között. Pincészete 1994-ben a Sióagárd–Lányvár-dűlőben 3,3 hektár kékfrankos szőlőből indult. Dúzsi Tamás, kertészmérnökként végzett, majd a főiskola elvégzése után tanította is ezt a mesterséget, miközben testnevelői diplomát is szerzett. Ezt követően egy ideig egy nagy borászati cégnél dolgozott Szekszárdon. Magántermelőként kezdetben egyedül, majd később segítséggel és a feleségével művelte a szőlőt. Már a kezdetektől palackozta is a borait. Hogy milyen fajtákból? Kadarka, kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir, ezerfürtű, olaszrizling. Nyolcféle rosét készít.

Bálint gazda igazi kertész legenda, aki 1969 óta osztja tanácsait a tévében és az újságokban. Apja több nyelven beszélő, vállalkozó és kísérletező szellemű középbirtokos volt. Bálint Györgyöt fiatal korától kezdve a mezőgazdaság szeretetére és ismeretére nevelték. A 95 éves szakember, a mezőgazdaság kandidátusa, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja. Csak a Facebookon több mint 250 ezren kedvelője van. Ma is rendszeresen publikál, eddig 24 önálló kötete jelent meg, Gyümölcsöskert című műve hat kiadásban, kétszázezer példányban fogyott el. A konyhában egyébként nem jeleskedik, viszont a szabadban, lehetőleg bográcsban nagyon is szívesen főz.

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább