Egy hazában - Visszatekintés

Az Egy hazában január 4-i, az elmúlt év műsoraiból válogatott, visszatekintő összeállításának témái a következők:

Magyarok, szlovákok és cigányok élnek békességben évszázadok óta Alsópetényben, és évről-évre augusztus 20-án várják haza az onnan elszármazottakat. A Nógrád megyei kis faluban Baranyi Mária járt.

Fődíjat nyert tavaly a 67. cannes-i filmfesztivál Un certain regard, azaz Egy bizonyos nézőpont elnevezésű kategóriájában Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje. A magyarországi román származású rendező alkotása igazságtalanságról, kirekesztésről, fajgyűlöletről szól – mondta el Kaupert Júliának.

Júniusban letették az alapkövét a leendő pécsi szerb templomnak. Az Értékes Pécs projekt keretén belül városi, állami és uniós segítséggel épülő új szentély és harangtorony mellett, a régi imaházban olyan regionális szerb egyháztörténeti kiállítás is létrejön. Mándity Predrág riportja.

Nyáron nemzetközi képzőművészeti tábort tartott Bernecebarátiban Budapest 15-ik kerületének önkormányzata, a Gyermeküdülő lakói Horvátországból, Donji Kraljevecről, valamint Erdélyből, Gyergyószentmiklósról érkeztek, közöttük erdélyi örmény gyermekek. Pavlekovics András riportja.

Augusztusban tartották az Elekiek 12. Világtalálkozóját. A rendezvény kétévente várja haza a világba szétszéledt, elűzött német származású elekieket, illetve leszármazottaikat. Bauer Ádám riportja.

Horvát származású magyar lány, Orcsik Darinka nyerte a Horvátországon kívüli horvát lányok tavalyi szépségversenyét, így először került Magyarországra horvát szépségkirálynői korona. Pavlekovics András riportja.

Több mint 30 ezren látogattak szeptember elején, a Közmédia Napján a budapesti Millenáris Parkba. A nemzetiségi műsorok szerkesztőségei szervezésében a hazai nemzetiségek is bemutatkoztak, a kézműves foglalkozások egyikén a szlovén papírvirág-készítéssel ismerkedhettek az érdeklődők. Bencsik János riportja

Tavaly a baranyai Nagynyárádon megrendezték az első horvát-magyar-sváb egybesült fesztivált. S ahogyan ígérték: tányér nem maradt üresen és pohár szárazon. Zsoldos László riportja.

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább