Csendes éj - Egy hazában

December 21-én, vasárnap 13 órától a következő témákkal várja hallgatóit Az Egy hazában című műsor a Nemzetiségi Adások rádiójában

– Gazdag hagyományokat őriznek a karácsonyi ünnepkörhöz fűződő népszokások a Dráva-menti horvát falvakban. A lakócsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Bunyevácz Rózsa beszélt erről Balatinácz Renátának.

– A hazai szerb ortodox hívők január 7-én ünneplik Jézus Krisztus születésének ünnepét. A karácsony fontosságáról és az ünnephez kapcsolódó szokásokról Dujmov Milán történésszel Mándity Predrág beszélgetett

– Idén december 17-e és december 24-e között tart a Hanuka. A zsidó ünnep első lángját kedden gyújtották meg. Az ünnep lényegéről Markovits Zsolt szegedi főrabbi beszélt Lang Jánosnak.

– Magyarcsanádon az ott élő és szerbek és románok számos hagyományt átvettek egymástől, közéjük tartozik a csesznica nevű sütemény elkészítése is, amelyet a szerb asszonyok Karácsonyra sütnek, a románok pedig az Újévet köszöntik vele. Erről Marjanucz Veturia mesél.

– A szlovákok körében az Uram, áldd meg ezt a földet című dal lett a legtöbbett énekelt koleda, vagyis karácsonyi ének. Történetét Bencsik János mondja el.

– A világ egyik legismertebb karácsonyi dala a Stille Nacht, a Csendes éj. Talán egyik ének szövege sem adja vissza ennyire a karácsony bensőséges hangulatát. Valószínűleg ez a helynek is köszönhető, ahol a szöveg született: Mariapfarr, egy kis osztrák falucska Salzburg tartományban. Erdei Krisztián kutatta a Csendes éj eredetét.

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább