Korkóstoló - Konyári Pincészet

Vasárnap 9:30-tól a következő témákkal várja hallgatóit a Korkóstoló

Bemutatunk egy miskolci ácsot, aki csak teheti, pincéket farag. Előbb magának kezdte ásni a tufát, de ma már híre kelt a tudásának, és sokan adnak neki munkát. A görömbölyi pincesoron már honfoglalástermet, kápolnát, de még családi szentélyt is faragott a saját pincéjébe. És itt még nincs vége, mert télen újra ásni kezd, mert egy saját várról álmodik, lovagteremmel… Ja, és még egy fontos dolog: nemcsak a pincéket kedveli, hanem a jó bort is. Szóval, azokról is van sok jó szava.

Hallgassa meg az adást!

„Minden kóser, ami jó” – mondta az unokájának a nagymama egykoron, és az azóta már igencsak felcseperedett fiúcska, híres séfként egy percig sem felejtette el ezt az útravalót. Rengeteg legenda, történet, emlék idéződik fel Rosenstein Tibor új szakácskönyvében, ami épp ezért nemcsak receptekről, ételekről szól, hanem a családról is; unokákkal, nagymamákkal, anyóssal, és apóssal. És fontos helyet kap a hajdani fiúcska fia, Róbert is, aki az új gasztronómiai vonalat képviseli a hagyományos magyar konyha mellett.

Aprócska hely, ahol a házias magyar sütemények a sztárok. A Budapest Cukrászda kicsi, de ehhez képest bőséges a kínálata. Cukrászfamília viszi az üzletet már évtizedek óta. Előbb a szülők, most pedig a gyerekek. A cukrászda egyébként 1957-ben nyílt meg, így nem véletlen az enyhe retró hangulat. De a riportban egy 50 évesnél öregebb kávéfőző gép is előkerül majd, a régi családi fotókról már nem is beszélve.

Szenvedélyesség és tudatosság. Díjnyertes pincészet következik, ahol a vörös borokon túl a balatoni természeti környezetre is figyelnek a szőlőművelők. Az ifjú Konyári Dániel 2010-ben az Év fiatal borásza lett, édesapja pedig már 2008-ban az Év bortermelője volt. Pincészetük néhány hete az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségétől Európa-díjat kapott.

Korkóstolós sztárunkról az első fotó valamikor 1993 májusában készült. Ekkor talán ötnapos lehet, és egy teniszütőn fekszik. Így volt ez már a nővére születésekor is. Mert a két lányka olyan családba érkezett, ahol a szülőknek a hivatása és egyben a szenvedélye is ez a játék. Babos Tímeát ma a világranglistán a 99. helyen jegyzik a női teniszezők között. És a neve mellett már rengeteg siker, fontos meccs szerepel, de a leggyakrabban a wimbledoni szereplését emlegetik, amikor is párosban Kristina Mladenovic-tyal döntőt játszott. A 21 éves hivatásos teniszező ebben az évben 40 hetet töltött külföldön, így nyilvánvaló, hogy nagyon keveset ehetett az édesanyja főztjéből. De akkor mit engedhet magának és mikor? Ugyanolyan fegyelem kell az étkezéshez, mint a sporthoz?

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább