Napközben: Energiapazarlás a háztartásban

Energiapazarlás a háztartásban és a közvetlen környezetünkben. Elektromos főzőlap, mikrohullámú sütő, szagelszívó, elektromos bojlerek, fűtés, vagy éppen az éttermekben újabban elterjedt szabadtéri ernyős fűtőberendezések, amelyekkel inkább csak az utcát fűtjük. Vajon tudjuk-e, hogy melyek a legpazarlóbb eszközök, hogyan tudjuk otthon ésszerűen szabályozni az energiaszükségleteinket, és mennyire tájékozottak a gyerekek az energiapazarlás terén?

Hallgassa meg!

A különböző állatvédő szervezetek minden évben megrendezik az Állatok Karácsonyát, ezúttal a NOÉ Állatotthon vasárnap tartja az immár hagyományos rendezvényt. Az állatvédők arra kérik az embereket, gondoljanak az ünnep előtt a mentett kis védencekre is. De mivel lehet többet tenni az ünnepek közeledtével az állatokért, és hogyan telik a karácsony a menhelyeken?

Hallgassa meg!

Mennyire vált be az az egyelőre inkább szemléletformáló rendelkezés, miszerint nem szabad dohányozni a tömegközlekedési járművek megállóiban? Bár az ezen és hasonló tiltások hatására csökkent általában azoknak a száma, akik cigarettáznak, a megállókban azonban még ma is gyakran füstölnek, de sosem látni ellenőrt, aki büntetne. Mennyire jellemzőek a büntetések, és milyen rendszerességgel ellenőrzi a hatóság a megállókat?

Hallgassa meg!

Tél van, egyre szeszélyesebb az időjárás, a napokban is sok dolga akadt a katasztrófavédelemnek. Sokan azonban nem tudjuk, hogy ha ilyenkor útnak indulunk, előre tájékozódhatunk a VÉSZ-szel, vagyis a Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatásnál az aktuális helyzetről. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ingyenes alkalmazása okostelefonon segít a közlekedésben és az időjárási viszonyok előrejelzésében. Mennyire ismerik az emberek ezt a szolgáltatást, és milyen információkkal tud segíteni a VÉSZ?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – december 8., hétfő, 9:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább