Egy hazában - Az ország legszebb Mikulása

Az Egy hazában december 7-én, vasárnap 13 órától a következő témákkal várja hallgatóit:

– Észak-magyarországi szlovák nemzetiségi településeket is érintett a héten a szélsőséges időjárás. Megnyitották a pilisszentkereszti középületeket a településen ragadt embereknek, köztük a Pilisi Szlovákok Egyesülete Regionális Kulturális Központját.

– Adventi találkozó volt az októberben megválasztott Komárom-esztergom megyei Szlovák nemzetiségi önkormányzat első nagyszabású rendezvénye a Dorogi kultúrházban. Szabóné Erzsébet, a Megyei szlovák nemzetiségi önk. elnöke, az új önkormányzat további terveiről beszélt Hrubonová Ivetának

– A budapesti kroatisztika 120 évéről tartottak kétnapos nemzetközi konferenciát az ELTE-n. Több mint 30 hazai és horvátországi nyelvész beszélt kutatásairól, és elhangzott az is, hogy a legújabb magyar-horvát és horvát-magyar szótár a jövő év elején jelenik meg.

– Egyre több kisdiák ismeri fel a Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában Bükkszentkereszten, hogy az ősök nyelve, a szlovák érték, és hogy annak tudásával még a munkaerő-piacon is jobb eséllyel indulhatnak. Mivel Répáshután megszűnt a felső tagozat,a diákok naponta ingáznak a két település között.

– Deszken 20. alkalommal rendezték meg a Bánáti Szábort, a hagyományos magyarországi szerb népzenei és egyházzenei fesztivált.

– A Sárisápon élő Borsos Jánosné emlékezetében élénken élnek még az egykori adventi szlovák szokások, az ünnepvárás körülményei.

– Az eleki román néptáncos, Bágy György, az ország egyik legszebbként díjazott Mikulásának története akkor kezdődött, amikor az egyik munkatársa meglátott egy plakátot, amely egy nyíregyházi „Mikulás Szépségversenyt” reklámozott. És mivel, kollégáját – aki fiatal kora óta nagy, és akkorra már fehér szakált viselt – nem nehéz összetéveszteni a Mikulással, arra gondolt, hogy tökéletes résztvevője lehetne ennek a versenynek

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább