Egy hazában - Németországi önkéntesek Pécsett

Vasárnap 13 órától a következő témákkal várja hallgatóit az Egy hazában című műsor a Nemzetiségi Adások Rádióban

– Optimisták a magyarországi németek, hogy a parlamenti pártok támogatják javaslatukat és több forráshoz jutnak a jövő évben. Múlt héten egy 2,5 milliárd forintos módosító indítványt nyújtottak be a jövő évi költségvetéshez a nemzetiségi szószólók – erősítette meg rádiónk információit Ritter Imre, a németek képviselője.

– Húsz éve jött létre Arad és Gyula között a Kézfogások elnevezésű együttműködés, a jubileumi ünnepséget Gyulán tartották. Erre egy aradi küldöttség érkezett, Bognár Levente, aradi alpolgármester beszél az együttműködésről.

– Egy új német nemzetiségi stratégia kidolgozását kezdte meg a magyarországi németek országos önkormányzata a múlt hétvégén. Nemzetiségi felsőoktatás, felnőttképzés, pénzügyek rendbetétele, politikai érdekérvényesítés és a kisebbségi média helyzetének javítása – ezek a legfőbb sarokpontok – mondta el rádiónknak Heinek Otto, országos elnök.

– December 7-én, vasárnap tartják a Budai Vigadó színháztermében a Nemzetiségi Gálát. A díjátadó rendezvényen mind a 13 hazai nemzetiség részt vesz. A magyarországi románokat az Eleki Hagyományőrző Néptánccsoport képviseli. Bágy György, a hagyományőrző egyesület elnöke.- 150 éve települt át a Szerb Matica Pestről Újvidékre. A szerbség legtekintélyesebb kulturális, irodalmi és tudományos központja jubileumáról megemlékeztek a magyarországi szerbek is, a Fővárosi Szerb Önkormányzat és a Szerb Országos Önkormányzat Szerb Intézetének szervezésében.

– A Magyarországi Román Kutatók Intézete Gyulán tartotta 24. tudományos szimpoziumát, ahol magyarországi, romániai és a Moldovai Köztársaságból érkezett román szakemberek számoltak be kutatási eredményeikről. Ez alkalomból bemutatták az Intézet idei kiadványait, a résztvevők meglátogathatták a Román Ortodox Püspökség nemrégiben felavatott ereklye-múzeumát de megcsodálhatták két fiatal neves grafikus, Kiss Adél és Nemes Aurélia munkáit is.

– A közel 500 lelket számláló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nemzetiségi településen, Répáshután november 23-án szentelték fel a római katolikus templomot, amelyre a helyiek már 10 évvel ezelőtt elkezdték a gyűjtést. Magyarország számos településéről, továbbá Szlovákiából, Németországból, Ausztriából, sőt Amerikából is érkeztek adományok.

Több mint 5 éve foglalkoztatnak önkénteseket Németországból a pécsi Dugonics utcai óvodában az európai ifjúsági önkéntes szolgálat jóvoltából. A 18-20 éves fiatalok, főként az érettségi és a főiskola közötti időszakban, egy éves tapasztalatgyűjtéssel foglalkoznak, hogy megtudják: milyen is egy idegen országban helyt állni.

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább