Kémkockázat ma is leselkedik a társadalmakra

Úriember nem olvassa el mások leveleit – mondta az amerikai külügyminiszter, és belefogott az olvasásba. Kémekről, ügynökökről, besúgókról szólt a tanácskozás, melyet most kötetbe foglaltak.

Ha kémeket emlegetnek, a mozijáró polgár lelki szemei előtt James Bond alakja jelenik meg. A valóság persze némileg különbözik a romantikus képzelettől, s ezt egy korábban Szombathelyen „Kémek, ügynökök, besúgók” címmel rendezett tanácskozás megállapításai is példázták. Az ott elhangzottakat most kötetbe foglalták, ezt a könyvet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában mutatták be. Az anyag értékelőjével, Boda József vezérőrnaggyal, majd a szerkesztővel, Katona Csabával beszélget Molnár Pál.

Ha egy államban a polgárok attól félnek, hogy valaki mindig jelent, lehallgat, akkor ott valami nagyon nincs a helyén. A „Kémek, ügynökök, besúgók” címmel rendezett tanácskozás értékelésén elmondták: a kémek nagy előnyt jelentenek az őket felbérelő államnak, ám tevékenységük helyszínén súlyos kárt okoznak a társadalmaknak.

Molnár Pál riportja a Vasárnapi újság 2014. november 23-i adásában.

Hallgassa meg!

Videó ajánló

Olvasson tovább