Korkóstoló - Gross Arnold 'Arabella macaronja'

Vasárnap 9:30-tól a következő témákkal várja hallgatóit a Korkóstoló a Kossuth Rádióban

Hallgassa meg!

Gross Arnold gyerekkori vágya egy kávézó. A két nap múlva 85. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas magyar grafikus számos színes rézkarcán meg is örökítette a presszók világát. Most fia, Gross András egy igazi színes kávézó-galériával váltotta valóra édesapja álmát. A kávézóban igazi erdélyi sütemények sorakoznak, ott van például Gross Arnold kedvenc szilvás lepénykéje és töltött Arabella macaronja is.

Bogos Elza 5 évvel ezelőtt alapította gyerek-főzőiskoláját, mégpedig személyes okból. Az akkor 12 éves fiának ugyanis az volt a vágya, hogy ne csak anyukájától, hanem profi szakácsoktól is tanulhasson főzni. Mivel kifejezetten gyerekeknek szánt iskola vagy tanfolyam nem volt, Elza gondolt egyet, és belevágott. A gyerekek nagyon élvezik a közös főzést, hiszen mindent ők csinálhatnak: zöldséget szeletelnek, tésztát gyúrnak, tojáshabot vernek – és persze a végén jóízűen meg is eszik a saját maguk készítette menüt. Mindeközben pedig játékosan megtanulják a konyhai eszközök használatát, megismerik az alapanyagokat, és a legfontosabb konyhatechnikai eljárásokat. Berényi Zsuzsa a Kuktanoda egyik foglalkozásán vett részt, ahol a gyerekek Bogos Elza segítségével éppen az egyik nagy kedvencüket készítették.

Gyöngyösön található, Farkasmály történelmi pincesora, ahol 22 pince és borház sorakozik egymás mellett. A Sár-hegy már ezer éve a szőlő hazája, melyet a közeli Mátra hegység védelmez télen a fagyoktól, idén nyáron pedig a rengeteg esőtől. November az újbor ünnepe, amit egyre több helyen nálunk is megünnepelnek. A születés, egy-egy új évjárat kóstolása, jó alkalom a találkozásokra, vidám kikapcsolódásra.

Street-foodról szóló riportunk főszereplői hatvan országot barangoltak be, és ami a konyhát illeti, a szívükbe zárták Vietnámot. Annak is a déli részét. Merthogy, az ország északi és déli felén kicsit egymástól eltérően főznek. Ez magyarázható a közeli kínai konyha hatásaival, és azzal is, hogy a két terület klímája is különböző, ezért különböznek az alapanyagok. Ez jól érzékelhető a nemzeti ételnek számító, pho levesnél is. Az északi letisztultabb és szerényebb, míg a déli intenzívebb ízű, fűszeresebb. A déli konyhája mintáját követve nyitottak éttermet Budapesten a korábban említett magyar utazók. És hogy nem is akármilyet, azt jól bizonyítja, hogy a világ egyik legjelentősebb étteremkalauza, a Gault & Millau nekik ítélte 2014 legjobb street-food étterme díját.

Legalább ötven film-, illetve tévészerepben láthatta a közönség, naponta hallhatjuk a hangját különböző sorozatokban. 1996-tól a Vígszínház társulatának tagja. Hegyi Barnabás operatőr lánya, igaz édesapját korán elveszítette, de a Körhinta vagy a Valahol Európában c filmek ma is láttatják tehetségét. Férje Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas előadóművész, énekes. Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színművész a vendégünk, akivel a konyháról, valamint a most megjelent Alkalom adtán című szakácskönyvéről beszélgetünk. Ez nemcsak egy receptgyűjtemény, hanem megmutatja hogyan élnek, hogyan gondolkodnak, hiszen ezek az ételek részei a család mindennapjainak és az ünnepeinek.

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább