Ars Nova - New Directions

Ma este 23 órától lemezújdonság az Ars novában

New Directions – ez az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla Kórusának és Zenekarának új albuma, melyen a két együttest Kovács László vezényli. A lemez felvételeit idén, június 1-jén és 2-án készítették.

A zenekar és a kórus repertoárján barokk és klasszikus, romantikus és kortárs művek egyaránt szerepelnek, de szívesen kalandoznak a könnyű- és a komolyzene határterületeire is. Hivatásuknak tekintik a XX. századi zene kiemelkedő szerzői, köztük Bartók, Kodály, Weiner, Britten, Sztravinszkij műveinek tolmácsolását, de koncertrepertorárjukból nem hiányozhatnak a magyar kortárs szerzők alkotásai sem. Szokolay Sándor, Petrovics Emil és mások számos zenekari és kórusművet írtak – részben egyetemi megrendelésre – az együttesnek és karnagyainak ajánlva. A Baross Gábor által 1948-ban alapított énekkar és az 1957-ben létrehozott, jelenlegi formájában vonós kamarazenekarként működő zenekar az elmúlt évtizedekben számos hazai és külföldi nemzetközi versenyen és fesztiválon nyert díjakat. Európa szinte valamennyi országában felléptek, valamint sikeresen koncerteztek több alkalommal az Egyesült Államokban, Kanadában és a Közel – Keleten is. A közelmúltban felléptek a bécsi Musikvereinsaal nagytermében, az idén pedig svájci vendégszereplésük alkalmával nagy sikerű koncertet adtak a lausanne-i katedrálisban. Ma hallható lemezükön három olyan kompozíciót rögzítettek, melyeket szerzői az ELTE együtteseinek ajánlottak.

New Directions – Az Eötvös Loránd Egyetem Bartók Béla Kórusának és Zenekarának albuma. Vezényel Kovács László.

1. Orbán György: Lux aeterna
2. Tóth Péter: Res gesta mundi
3. Oláh Kálmán: A Duna arca
a) – József Attila: A Dunánál – Ady Endre: Anyám és én
b) – Ady Endre: Köszönöm, köszönöm, köszönöm
c) – Kosztolányi Dezső: Anya arca – Petőfi Sándor: A Dunán (közreműködik Dunai Tamás – próza, Oláh Kálmán Trió, tagjai: Oláh Kálmán – zongora, Barcza Horváth József – nagybőgő, Balázs Elemér – dob)

A mikrofonnál: Varga János
Szerkesztő: Bánkövi Gyula

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább