Korkóstoló: a Balaton bora

A Korkóstoló november 16-i adásnak tartalmából:

– Lesz a Balatonnak bora. A terv már kész. Összefogtak a Balaton környéki borászok, a Balaton Kör tagjai és elhatározták, hogy a régió borát, az olaszrizlinget az általuk meghatározott szempontrendszer szerint népszerűsítik. Így abban bíznak, hogy rövidesen Magyarországon és két év múlva már külföldön is ott lesznek az üzletek polcain a messziről felismerhető, sárga-kék címkés Balaton borok. A csapatban ott van minden jó nevű balatoni pince.

– Húst hússal. A nemrégiben nyílt budai étteremben a lényeg a húson van. A Meat Butique a francia gasztronómiára támaszkodik, de ez még nem zárja ki, hogy a húsimádókra építsenek, és a középpontban a hús álljon. A középpontban a marha felsálak, a bélszínek és hátszínek állnak, de a lájtosabb kosztra vágyóknak azért van csirkeszárny is, az erőteljesebb hazai ízek után áhítozóknak pedig mangalicakolbász ad elég energiát a budai Vár megmászásához.

– Barokk mámor – édes ízek mellé édes dallamok… A Budapesti Fesztiválzenekar zenés időutazásra hívta november elején a barokk muzsika kedvelőit. A szoprán szólista, a 24 éves Anna Lucia Richter barokk öltözékben énekelt, a muzsikusok barokk hangszereken játszottak persze, hogy barokk dallamokat… A Zeneakadémián megrendezett koncert előtt érdekes történeteket hallhattak a vendégek a barokk kor gasztronómiájáról és mindeközben kézműves bonbonokat kóstolhattak egy csésze tea mellett. A bonbon ugyanis eredetileg a barokk korában bukkant fel, mégpedig azért, hogy a szócsatákban kifáradt államférfiak ízlelőbimbóit kényeztesse.

– Zene, ének, ölelés, szeretet és most hozzá a főzés. Valószínűleg a kisgyermekes többségének nem kell bemutatni a Ringató programokat, amelyek Gállné Gróh Ilona énektanárhoz, karvezetőhöz kötődnek. A foglalkozásokon – határon innen és túl – a magyar népdalokra, mondókákra építve szülőket, nagyszülőket és aprókákat tanítanak együtt énekelni, játszani. Ilona ma már a lányával, Viktóriával közösen szervezi a programokat, és az éneklés mellett persze főznek, piacra járnak és süteményeket is készítenek énekszóra, mert szerintük a főzés szeretet és információ átadás, ahogyan a ringatás is gyermekkorban.

– Egy klip, ami februárban szinte berobbant az internet zenei világába és hihetetlen ismertséget hozott a fiatal jazzénekesnek. Csemer Boglárkáról van szó és a Parfüm című dalról. Boggie azóta túl van sok magyarországi és európai koncerten, és nemrégiben jött haza Amerikából. Közben megjelent a második nagylemeze, amellyel itthon turnézik. Boggie 2006-ban, amikor egy esztendőt Párizsban töltött, nagyon megkedvelte a francia kávézók, a reggeli croissant-ok világát, és még némi gasztronómiai tudást is szerzett, de mégis a legszívesebben a hagyományos magyar ételeket szereti és készíti.

Hallgassa meg az adást!

Korkóstoló – Kossuth – november 16., vasárnap, 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább