Egy hazában - A 22. Szlovák Filmszemle és Szakmai Szeminárium

Vasárnap 13 órától a következő témákkal várja hallgatóit a Nemzetiségi Adások Rádió az Egy hazában című műsorban

– November 17-én kezdődik Budapesten a 22. Szlovák Filmszemle és Szakmai Szeminárium.

– Megalakult az Országos Szlovén Önkormányzat, a tizenöt tagú közgyűlés minden tagja a Magyarországi Szlovének Szövetsége listájáról szerzett mandátumot.

– Megalakult az Országos Örmény Önkormányzat, a 15 tagú közgyűlés ismét Serkisián Szevánt választotta meg az országos önkormányzat elnökének.

– A magyarországi német önazonosságtudat tartós erősítése – ez az elsődleges célkitűzése annak a hazánkban egyedülálló kezdeményezésnek, amelynek megvalósítását a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata ezekben a napokban kezdi meg.

– 150 éve települt át a Szerb Matica Pestről Újvidékre – erről tartottak szerdán emlékülést Budapesten, a Régi Városháza Dísztermében.

– A Pécs-Baranyai Szerb Egyesület és a Pécsi Szerb Önkormányzat szervezésében november 22-én a pécsi Civil Közösségek Házában két kiállítást is rendeznek.

– November 17-e és 21-e között rendezik a Horvát kultúra hete elnevezésű rendezvénysorozatot a budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthonban.

– Nemzetközi gyermekfesztiválnak ad otthont a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola november 21-étől 23-ig.

– Rendhagyó lengyel-magyar történelemórát tartanak a Bem Egyesületben november 19-én délután 5 órától, jeles történészek közreműködésével.

– Az Országos Horvát Önkormányzat új közgyűlése 23 képviselőből áll, a testület elnökének Gugán Jánost választották meg. Az új elnökkel az önkormányzat terveiről Balatinácz Renáta beszélget.

– Az Országos Szlovák Önkormányzat új elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet szerint a következő ötéves ciklus talán egyik legnagyobb kihívása az lesz, hogy meg tudják tartani és fejleszteni is tudják az intézményhálózatukat. Iveta Hrubonová interjúja.

– A magyarbólyi szerb templom idén ünnepli fennállásának 200. évfordulóját. A jeles esemény kapcsán, az Isten Házában püspöki szent liturgiát tartottak, és egy szerb-magyar kétnyelvű kiadvány is megjelent a templomról, illetve a magyarbólyi szerbség múltjáról. Mándity Predrág járt az ünnepségen.

– A kétegyházi románok elődei 1779-ben építették és bízták Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok oltalmára templomukat. A Békés megyei településen azóta minden évben megünneplik templomuk védőszentjének napját. Idén az volt a cél, hogy az alkalom a helyi hívekről szóljon – mondta el Florin Olteanu atya, a templom parókusa Bauer Ádámnak.

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább