Egy hazában - Gyorsaság, erő, kitartás és kreativitás

A következő témákkal várja hallgatóit az Egy hazában vasárnap 13 órától a Nemzetiségi adások műsorán

– Kedden vehették át megbízólevelüket az október 12-i választáson az országos nemzetiségi önkormányzatokban mandátumot szerző képviselők. Bozsóki Éva a Nemzeti Választási Bizottság elnökhelyettese.

– Ülést tartott szerdán az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága. Fuzik János elnök

– Nem változik nagyságrendileg a magyarországi nemzetiségi terület költségvetési helyzete – közölte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülése után.

– Míg az országos nemzetiségi választói aktivitás alig haladta meg a 40%-ot, a románok által is lakott Méhkeréken a lakosság több mint 75 százaléka szavazott. A nemzetiségi törvény lehetővé teszi, hogy Méhkerék települési nemzetiségi önkormányzatot hozhasson létre. Tát Margit polgármester

– Negyedik alkalommal választották Heinek Ottót a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának élére. A 39 fős grémium fele új tagokból áll, és sok 20-as éveiben járó fiatal képviseli ezentúl a magyarországi németek érdekeit.

– Két évtizedes kitartó munka után jelentette meg a burgenlandi Kelénpatakon élő nyugdíjas plébános, Geosits István a gradistyei horvát nyelvű Bibliát. A Szentírás fordítását nemrégiben mutatták be a kismartoni Eszterházy-kastélyban.

– A rácalmási szerbek történetét dolgozza fel az a szerb-magyar kétnyelvű könyv, amelyet a város önkormányzata rendelt meg, megírására pedig Dujmov Milán történész vállalkozott. A könyv bemutatóján Mándity Predrág járt.

– Október utolsó hétvégéjén Békéscsabán minden a kolbászkészítés jegyében zajlott, a Szlovák Kultúra Házának udvarán felállított sátor is benépesült. A csabaiak mellett kolbászt gyúrtak az eperjesiek, a nagylakiak, a kétsopronyiak, a tótkomlósiak, a szarvasiak, és a pilisiek, de az írók és a költők is, hiszen író-olvasó találkozót is rendeztek a megyei könyvtárban.

– Gyorsaság, erő, kitartás és kreativitás – ezek a kovácsmesterség követelményei, mondja a kétegyházi Árgyelán János, aki már 55 éve űzi ezt a szakmát. A fesztiválokon, vásárokon az érdeklődők szeme láttára alakítja, formálja percek alatt az ízzó vasat. Kaupert Júlia a gyulai román gasztronómiai fesztiválon kérte mikrofon elé.

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább