Vendégségben Törökországban

A közmédia török tematikus napra készül. A nézők a Dunán október 29-én háromórás műsorfolyamban ismerhetik meg a török-magyar kapcsolatok múltját és jelenét, s számos más műsor is foglalkozik a két nép sorsával.  

A Duna október 29-én Vendégségben Törökországban címmel  nemzeti tematikus nappal jelentkezik. A választás nem véletlen: a magyarságot és a törökséget ősi szálak kötik össze. Törökország napjainkban Magyarország egyik meghatározó politikai, gazdasági és kulturális partnere, a magyar turisták és pihenni vágyók kedvelt utazási célpontja.

A két nemzet kapcsolatát korábban megterhelte a magyarországi másfélszáz éves török uralom; az ellentétek az idők folyamán történelemmé szelídültek. Törökország számos alkalommal adott menedéket magyar szabadságharcosoknak; Rákóczi, Mikes, Kossuth, Guyon és Kmety neve az ázsiai ország számos vidékén ismerősen cseng.  1923. október 29-én, 91 évvel ezelőtt az Atatürk vezette nemzet új útra lépett: a reformok útját választva szakított az oszmán múlttal. Az egykori romos ország napjainkban a világ egyik meghatározó hatalmává vált, amelynek gazdasága egyre szorosabb szálakat ápol hazánkéval.

E gondolatok jegyében jelentkezik szerdán bőséges török programjával a közmédia. A Ma reggel – mint azt elmúlt héten rendszeresen tette – kezdi a török vendégfogadást (M1 5.50), a Család-barátban Mustafa Cebeli, a TRT televízió séfje osztja meg tudását és receptjeit a nézőkkel (M1 10.30). A Kívánságkosár vendége Kobzos Kis Tamás, a török zene kiváló művelője és apostola, valamint a neves isztambuli orvos, Erdal Şalikoğlu. Hazánk kultúrájának barátja és ismerője a magyar-török zenei kapcsolatok kutatása mellett elévülhetetlen érdemeket szerzett a hazai irodalomban, amikor törökre ültette át Gárdonyi Géza remekművét, az Egri csillagokat (Duna 12.25).

A délutáni tematikus program házigazdája a budapesti Yunus Emre Intézet. Dr. Hayati Develi, a Török Kulturális intézetek vezetője Ankarából érkezik, s Kalocsai Andrea mikrofonja előtt a türk kultúrának a világban betöltött szerepéről, s az elmúlt évben megnyílt budapesti török kulturális központról osztja meg gondolatait (14.25).

Ezt követően Dr. Hóvári János, korábbi ankarai magyar nagykövet a keleti nyitás politikáját, s a török-magyar kapcsolatok dinamizálását taglalja.

A koradélután talán legérdekesebb epizódja az Eger vár második ostromával kapcsolatos újabb kutatások bemutatása. A magyar közvélemény is felfigyelt, amikor Gühnan Börekçi, az isztambuli Sehir Egyetem oktatója Törökország szent városában, Konyában, véletlenül lelt rá az 1596-os hadjáratot részletesen taglaló feljegyzésekre.

A 150 éves hódoltsági kultúra legtöbb emléke a higiéniához kötődik. Virághalmy Sarolta azokba a török fürdőkbe kalauzol minket, amelyek a megépítésük óta eredeti állapotukban maradtak fenn. Nap, mint nap elmegyünk mellettük, s nem is sejtjük, milyen értékek lapulnak a város közepén.

Az adásfolyam egy rövid időre a Térkép adásával szakad meg, de a magyar témákat feldolgozó magazin is hű marad a nap szelleméhez. Két Törökországban élő honfitársunk életébe, a kultúrák találkozásába pillant be: az egyikben a magyar fiú öt éve interneten ismerkedett meg későbbi feleségével, a másikban a magyar ara 44 éve költözött ki török férjéhez (Duna 16.30).

A délutáni tematikus programot folytatva, Sakir Fakili török nagykövet a török-magyar politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokról beszélget Kalocsai Andreával. (Duna 17.00)

A vegyes házasságok témájával, a Házasság török-magyar módra című dokumentumfilm is foglalkozik. A 26 perces összeállításban öt, Törökországban élő család hétköznapjaival és ünnepeivel ismerkedhetünk meg: mennyire is volt könnyű magyarként beilleszkedni egy más szokásokat ápoló közösségbe.

Háromszor mentem férjhez páromhoz – emlékezik  Őrsi Ágnes, azaz Ayse Ayan, aki török szakos egyetemista idegenvezetőként kalauzolta egykor Budapesten jövendőbelijét. –  A török vallás szerint először, utána Magyarországon is templomban, és a harmadik rítus pedig az állam esküvőnk volt.”  (Duna 19.00)

A napot stílusosan egy német-török tévéfilm zárja. Az Át a hídon – Isztambul hangjai 2005-ben készült. Fatih Akin alkotása tizenöt török zenekar portréján keresztül mutatja be Isztambult; a metropoliszt állandóan forrásban lévő olvasztótégelyként ábrázolja (Duna 21.35).

Vendégségben Törökországban: október 29., szerda (Duna 14.25-16.30, 17.00-18.00)
Felelős szerkesztő: Csizmár Edina
Műsorvezető: Kalocsai Andrea
Rendező: Kázsmér Kálmán
Projektvezető: Siklósi Beatrix

Török nap a közmédiában – nézze vissza a videókat:
Egy éves a budapesti török kulturális központ >>>
Sakir Fakili török nagykövet a török-magyar kulturális kapcsolatokról>>>
Házasság török-magyar módra>>>

Olvasson tovább