A orosz levéltárak válasza: Nyet

A Vasárnapi újság október 26-i adásának tartalmából:

– A magyar történelem hőseinek tekinthetjük azokat a nyugati újságírókat, akik 1956 forradalmi napjaiban sok veszélyt vállalva kerültek az események közelébe, s közülük néhányan életüket is vesztették. Kun Szabó István, a Magyar Honvédség vezérőrnagya szerint a szabadságharc a vérbefojtás ellenére is hadtörténetünk fontos fejezete. A tábornok mellett a Vasárnapi újságnak nyilatkozott Horváth Miklós hadtörténész, jelezve, hogy az orosz katonai levéltárak továbbra is zárva vannak a kutatók előtt, pedig a magyar történészek lényeges tényekhez juthatnának az 56-os dossziék felnyitásával.

Hallgassa meg!

– Erdélyben a román és a magyar állambiztonsági szervek szorosan együttműködtek 56 őszén, és kíméletlenül felléptek a forradalommal rokonszenvezők ellen. Szovjet egyenruhában román katonák is harcoltak a magyar forradalmárok ellen Budapesten. Tófalvi Zoltán marosvásárhelyi történész úgy fogalmaz: kevesen tudják, hogy 56-ért Romániában 54 embert végeztek ki, ezek közül 12 volt magyar, a többi román.

Hallgassa meg!

– A legendás kultuszminiszter, Klebelsberg Kuno alakját idézi fel Ujváry Gábor történész. „A kultúra, kivált magasabb és legmagasabb alakjaiban mégiscsak üvegházi növény, csak úgy virulhat, ha szeretettel ápolják és arannyal öntözik” – fogalmazott a huszadik század húszas éveinek politikusa, miután modellt alkotott a művelődéspolitikában.

Hallgassa meg!

– A népi dallamkincs is igazolja, hogy a török és a magyar kultúra közös gyökerekből is kap életerőt – állítja Erdal Salikoglu isztambuli orvos, aki műfordítóként és énekesként is tevékenykedik a török-magyar művészeti kapcsolat felélénkítésén.

Hallgassa meg!

Vasárnapi újság – Kossuth – október 26., vasárnap, 6:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább