Így készül az igazi angol reggeli

A Korkóstoló október 26-i adásának tartamából:

Na, mi lehet frappáns kezdés vasárnap reggel a gasztromagazinban? Ha készítünk egy reggelit. Jó, jó tudom, ez azért nem egy ütős fordulat a Korkóstoló szerkesztésében, de higgyék el ez a reggeli nem lesz szokványos. Most ugyanis a rendkívül kalóriadús angol reggelivel kezdünk. Meg Nagy Sándorral. Aki bizonyos szempontból hasonlóképpen vállalkozó szellemű és világlátott, mint történelmi elődje. Évekig élt és dolgozott Angliában, és ha nem is éppen séfként, de azért megismerkedett a brit gasztronómiával. Hódítás a konyhában című blogjában hagyományos angol receptek újragondolt változatait teszi közzé, nemsokára pedig szakácskönyve jelenik meg. Addig azért még néhányszor jól lakhatunk egy gazdag angol villásreggelivel Nagy Sándor módra. Kovács Gabi járt a legjobban, neki a szerző nemcsak mesélt a reggeliről, hanem el is készítette.

Le Club des Chefs des Chefs Ez neve annak az elegáns francia klubnak, amelybe csak a világ vezető politikusainak szakácsai, a diplomáciai élet séfjei kerülhetnek be. A klubtagság szigorúan meghívásos alapon működik, a nagy séfek évente egyszer találkoznak valamelyik európai nagyvárosban, ahol aztán általában még az ország állam vagy kormányfője is fogadja őket. A társaság tagjai között van például a Fehér ház mindenkori séfje, a Buckingham palota személyes konyhafőnöke és Albert herceg monacói főszakácsa is. Megtaláltuk az egyetlen magyar szakembert, aki a nyolcvanas évek elejétől a kilencvenes évek elejéig tagja volt a ,Le Club des Chefs des Chefs-nek. A Korkóstolóban Gulner Gyula nyugalmazott séffel, a klub egykori tagjával Burkert Rudolf beszélget.

Az egyik szép őszi délelőttön Egerben, a Szépasszonyvölgyben jártunk. A szüret végéhez közeledett, az idei termés java már a pincékben várta, hogy bor készüljön belőle. A Szépasszonyvölgy az ország egyik legrégebbi és legnagyobb egybefüggő pincesora, amely az 1840-es években alakult ki. Elnevezéséhez legendák sora fűződik. Ebből most csak Bakó Ferenc néprajzkutató elméletét osztjuk meg Önökkel. Eszerint, a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Szorosan egymás mellett 48 pince sorakozik itt a völgyben, nyitott pinceajtókkal várja a bor szerelmeseit. A Szépasszonyvölgyben Sike Tamás Pincészetében Vajda Klára járt.

Ha már eljöttünk Egerbe, ne siessünk annyira! Kényeztessük tovább magunkat, gyűjtsünk erőt a komorabb téli napokra! Szóval, oda akarok kilyukadni, hogy ugyan kóstoljunk már egy kis sütit is! Előbb azonban a készítője történetét is érdemes meghallgatni. Kurucz Anikó kertészmérnök – épp úgy, mint az első riportunk szereplője, Nagy Sándor is – évekig élt Angliában, és mindvégig azt tervezgette, hogy ha hazaköltözik milyen vállalkozásba fekteti a kint megkeresett pénzt. A cukrászatra esett a választása. Hazatért, és családjával életre hívta SütiCake cukrászműhelyt Felsőtárkányban és egy aprócska cukrászdát Egerben. Itt egybe gyúrják az angolszász és a magyar ízeket, aztán mindezt vakmerőn megbolondítja Anikó és családja kísérletező szelleme. Vajda Klára Kurucz Anikóval beszélgetett.

Behumi Dória dzsesszénekes, zenész, fuvolatanár és amióta családja van, rendszeresen főz. Igen, ő is – mint általában a Korkóstoló szereplői – szeret a konyhában lenni, sőt olyan jól mennek a dolgok, hogy receptjei az Ízes élet oldalára is felkerültek. Míg Dóri a főzésben kísérletező, a zenében szereti a szabott kereteket. Szerencsére a Budapest Bár gyakran felbukkan az életében, és kizökkenti komfort zónájából. Erre példa a legújabb, Délutáni csókok című album is, amelyen Tom Waits egyik dalát énekeli.

Hallgassa meg a teljes adást!

Korkóstoló – Kossuth – október 26., vasárnap, 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább