Így készül a füstölt pisztráng Csőre Gábor módra

A Korkóstoló október 19-i adásának tartalmából:

Hallgassa meg!

– Élt a hatvanas években két francia újságíró, név szerint Christian Millau és Henri Gault. Egyszer csak arra az elhatározásra jutottak, hogy az akkoriban divatos gasztronómiai trendek – köztük a Michelin-kalauz szakácsgyilkos szempontrendszere is – idejét múlt. Több gasztroirodalmi próbálkozás után, 1972-ben adták ki az első Gault & Millau kalauzt, rá egy évre pedig meghirdették a kalauz értékelési szempontjait is pontokba szedő, az akkori gasztronómiai trendekkel szakító „ Nouvelle cuisine” mozgalmat. A szaklap magyarországi változata az idén is kiosztotta elismeréseit a magyar gasztronómia szereplői között. A díjátadón az Év borászata elismerést a tokaji Bott pincészet kapta. Bodó Juditnak és férjének, Bodó Józsefnek 2005 óta van saját pincészete. Kis területen, 6,8 hektáron dolgoznak és tiszteletet vívtak ki maguknak a szakmában.

– A Gault&Millau díjazottjai közül az alternatív kategóriában győztes Pesti Burger és Bár mestere Háda Imre. Burgerei minőségi húsokból készülnek lassan és gondosan. Ez nem gyorsétterem, hanem a házi hagymalekvárral, az aiolival és az elképesztő mártásokkal megőrjített médiumra sütött, igényes burgerek hazája.

– Ez a kilencedig év, amely nem telhetett el Coop Rally nélkül. A kétnapos rendezvényen a Dunántúl kiemelkedő élelmiszeripari és kereskedelmi cégeit ismerhették meg a szakemberek. A résztvevők 700 kilométert tettek meg, nyolc helyszínen tájékozódtak a helyi vállalatok munkájáról, tevékenységéről. Összességében pedig, ahogy eddig is, most is a minőségi magyar élelmiszerek népszerűsítése volt a cél.

– 1893 óta létezik egy terézvárosi vendéglő. 120 év alatt szinte minden változott; tulajdonosok jöttek és mentek, új nevet és terveket hoztak az étteremnek. A Haxen Király étterem ma úgymond monarchiális konyhát visz. Itt jól megfér egymás mellett a faszénen sült ropogós csülök, a vadas a knédlivel, a mandulás galuska vagy az étlapról levehetetlen túrós smarni és a hagyományos májgombóc leves. Szóval, az Osztrák-Magyar Monarchia népei étkeikben együtt vannak jelen a konyhában.

– Fiatalon megismerkedett a színházzal, 1982-től a Magyar Rádió Gyermekstúdiójában játszott, mint gyermekszínész. A Színművészeti Egyetem elvégzése óta a Vígszínház oszlopos tagja. Szabadidejében fut és horgászik, ha teheti, a kisfiával együtt. És ami nem mellékes, hogy nem csak kifogni szereti a halakat, hanem elkészíteni is. Hamarosan azt megtudhatják, hogyan készül a füstölt pisztráng Csőre Gábor módra.

 

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább