A Hely - Mosonmagyaróvár 3. rész

Mosonmagyaróvár (latinul Ad Flexum) város Győr-Moson-Sopron megyében, 1939-ben jött létre Moson és Magyaróvár egyesítése révén. A három adás külön-külön saját gondolati centrumot kapott. Az elsőben a történelem megjelenítésére vállalkozunk, a második az 1956. október 26-i sortüzet, a harmadik pedig a város két temetőjét mutatja meg.

Mosonmagyaróvár 3.: Temetők és emlékek (október 31.)
A város múzeumának lapidáriuma, azaz kőtára számos római kori síremléknek ad otthont – ott kezdjük szemlénket, majd a Szent Gotthárd plébániatemplom Habsburg kriptájában időzünk egy keveset. Utána Magyaróvár régi temetőjében és a Mosoni városrészben található zsidó temetőben idézünk múltat és történelmet, hogy kiderüljön: történelmi emlékezet nélkül csak hiányos lehet a társadalom és jelenismeretünk.

Hallgassa meg!

Mosonmagyaróvár 2.: A Gyász téren (október 23.)
1956-ban, október 23-át követően három nappal a Lajta menti településen gyilkos sortűz zúdult, valamint kézigránátok hullottak a békés tüntetőkre. A sortűz helye ma már a Gyász tér nevet viseli, október 26-a pedig Mosonmagyaróvár képviselő-testületének határozata alapján városi gyásznap. Archív felvételek is szólnak a történtekről, és a szörnyű események színhelyén elevenítjük meg az emlékeket néhány túlélő, no meg emlékőrző utódok segítségével.

Hallgassa meg a második részt!

Mosonmagyaróvár 1. – a történelem jelenvalósága (október 16.)
Az adás felvételekor a Hansági Múzeum két épületében – a Cselley házban és a Mosonvármegyei Múzeumban jártunk, a várban egy városvédő szervezet vezetőjével beszélgettünk, a Moson vármegyei levéltárban pedig a segédlevéltárost kérdeztük. És idézünk a műsorban egy 1960-ban készült rádiójátékból is, ami arról szól, hogyan szeretné magát kiváltani a zálogba tett város, Magyaróvár az 1600-as évek vége körül.

Hallgassa meg az első részt!

Korábbi adások >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/10/Mosonmagyaróvár-3-1-1024x768.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => A Gyász téren
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/10/Mosonmagyaróvár-2-1-1024x768.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Mosonmagyaróvár 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/10/Mosonmagyaróvár-1-1-1024x768.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább