Malacpofa tintahallal, székelykáposzta homárral

A Korkóstoló vasárnapi témái:

– A muflon a kecskeformák alfajába tartozik, a muflon gulyás omlós és csak egy picit muflon ízű. Inkább a borjú, mint a kecske jut elsőként az eszünkbe róla, különösen, ha még sohasem kóstoltunk muflont. A vadászok, vadételeket kínáló éttermek előszeretettel használják. Így van ezzel Mészáros Tibor séf is, aki szerint a muflonra kíváncsiak az emberek.

– „Kívül ropogós, belül krémesen lágy: az aranysárga színűre sült gibanica illata és állaga semmihez sem hasonlítható. Ilyen vagy ehhez hasonló túrós lepényeket az egész Balkánon készítenek, de a szerb ünnepi asztal csupasz a gibanica nélkül” – írja Kern Ágnes a Balkán ízei című szakácskönyvében. A szabadkai származású, Budapesten élő édesanya az ízek megszállottja, és noha közgazdászként végzett, kedvenc és fő foglalatossága a konyhában való sürgölődés. Internetes gasztroblogjában állandó fórumon számol be főztjeiről, amelyek alapját a nagymamától örökölt vajdasági receptek adják. Több szakácskönyvet is írt már és novelláskötetének szereplői is „főállásban” esznek.

– Hogyan éltek, milyen szigorú etikett szerint étkeztek a Zichyek, Máriássyak, Andrássyak… Főztek-e az úrhölgyek? Mi volt a szokás a magyar főurak asztalánál. A spanyol vagy a bécsi udvari etikett volt a mérvadó? Erről mesél Podhorányi Zsolt könyvszerkesztő, a Mesélő kastélyok sorozat legújabb kötetének, a Mesélő felvidéki kastélyok szerzője.

– Malacpofa tintahallal, székelykáposzta homárral és tengeri szőlő a halételekhez. Különös ételkompozíciók, nem hétköznapi alapanyagok, amelyek Pesti István séf keze alatt új értelmet, sőt új éttermet nyernek. Mert a neves szakember kissé szürreális elképzeléseit fantasztikus látványvilággal akkurátusan meg is valósítja. Minden inspirálja: film, zene, utazás. Étel különlegességei, ételkölteményei köré lassan kiállítást kell szervezni.

– A színházi évad kezdetén rendkívül nagy siker a Mamma mia!, ami a Madách-ban fut. Kováts Kriszta alakítja a főszerepet az egyik szereposztásban. De nemcsak a színpadon áll helyt, a konyhában is otthonosan mozog. Már csak azért is, mert maga is nagy kedvelője a jó étkeknek. Hal szempontjából pedig rajongónak mondható. Ez szerencse, mert a férje és a lánya vegetáriánus, ő maga viszont húsevő, így a hal fenntartja a családi békét az asztalnál.

Hallgassa meg!

 Korkóstoló – Kossuth – október 5, vasárnap, 16:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább