Egy hazában - A Szerb Kultúra Hónapja

Október 5-én, vasárnap 13 órától Egy hazában a Nemzetiségi Adások rádiójának műsorán

– Romániai és magyarországi német nemzetiségi újságírók a jövőben is közösen és hatékonyabban próbálják informálni közönségüket a régióban – erről egyeztek meg a Funkforum nevű egyesület tagjai Pécsett.

– Október 10-én zárul a Szerb Kultúra Hónapja Magyarországon. A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ szervezésében zajló rendezvénysorozat záró ünnepségének Szerbia budapesti Nagykövetsége ad otthont. Gyurity Milánt, a Központ igazgatóját halljuk majd a témában.

– Az eleki román táncegyüttes erdélyi útja egyik állomásaként Marosvásárhelyen, az ottani Maros Tánccsoport tagjait tanítja a magyarországi román táncok lépéseire. A témában megszólal Bágy György, az eleki együttes vezetője.

– Nem lesz érvénytelen a szavazat, ha a nemzetiségi választópolgár a területi és országos választás szavazólapját nem teszi borítékba, vagy borítékba teszi, de azt nem zárja le – erről a Nemzeti Választási Bizottság keddi ülésén adott ki iránymutatást.

– Idén húsz középiskolás nyert el Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjat.

– A Bolgár Országos Önkormányzat és Körösi Zsuzsa író, rendező együttműködésével készült el „A Föld kertjei és kertészei” című dokumentumfilm.

– A Magyarországi Lengyelség Múzeumának és Levéltárának kiállítótermében lengyel-német kiállítás nyílt a Magyarországon élő lengyel és német művészek munkáiból.

– A Sellyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében október 10-én tartják a helyi Ormánság Közösségi Házban a már hagyományosnak számító Horvát estet.

– A májusi bemutatót követően október 13-án a budapesti Bethlen téri Színházban látható újra az Urartu Örmény Nemzetiségi Színház Aznavour című előadása Gergely László rendezésében.

– A Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíj odaítéléséről szóló okleveleket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át hétfőn Budapesten húsz tanulónak. Cigány Elliot a Pécsi Koch Valeria Iskolaközpontnak már számos elismerést hozott, főként kiemelkedő nyelvi készségével. Tehetségét és kitartását most a nemzetiségi ösztöndíjjal jutalmazták.

– Folytatódik a „Pécsi Nemzetiségi Körkép”: a magyarországi, Pécsett működő ukrán nemzetiség bemutatkozása után, a Pécsi Szerb Önkormányzat és a Total Art Egyesület szervezésében a szerb kultúra ismertetése, népszerűsítése került sorra.

– A Magyarországi Horvátok Kulturális, Képzési és Szabadidő Központjában Vlašići-ben, a magyarországi horvát tanárok 3 napos szakmai továbbképzésen vettek részt. A részletekről, valamint a képzésen szerzett tapasztalatokról Balatinácz Renáta a hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon Igazgatóját Sibalin Józsefet, valamint a barcsi Általános Iskola horvát tanárát, Biczákné Popovics Annát kérdezte.

– A magyarországi román ortodox püspökség hetedszer rendezte meg a gyulai Román Kulturális Központban a hagyományos román népi kultúra ápolását célzó Tiszta forrásnál című folklórgálát. Évente egy-egy romániai megye mutatkozik be a rendezvényen, Bihar, Szatmár, Beszterce, Arad, Temes és Szilágy megyék után idén Kolozs megye került sorra. Kaupert Júlia riportja.

– 25 évvel ezelőtt alakult meg Békéscsabán a Magyarországi Szlovák Fiatalok szervezete. A MASZFISZ idén is megrendezi a több mint 20 éves hagyományra visszatekintő Alföldi Kupa elnevezésű focitornáját, melyre november második hétvégéjén került sor Békéscsabán. Kiszely Andrással, a szervezet elnökével beszélget Makai Ildikó.

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább