Mi kerül a hírességek asztalára?

A Korkóstoló vasárnapi témái:

– Elegáns ételekről beszélgetünk. A Time magazin nemrégiben külön írást szentelt annak, hogy mi kerül olyan hírességek asztalára, mint például II. Erzsébet brit királynő vagy Barack Obama amerikai elnök. A lap arról is beszámolt, hogy a különleges személyiségek séfjei minden évben összegyűlnek Londonban egy kis eszme- és receptcserére. Itt bizony sokat érnek az olyan információk, minthogy az Egyesült Államok elnöke nem szereti a céklát, viszont rajong a kagylóért, és hogy II. Erzsébet kerüli a krumplit, tengergyümölcseit pedig ha még akarna, sem ehetne, mert valószínűleg allergiás rájuk. És hogy mit szeret? Például a kukoricapelyhet és az édes bor alapú likőröket. A Pesti Kárpátia étterem rendszeres beszállítója több minisztériumnak, köztük a külügynek, illetve gondoskodtak már a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Nemzeti Bank diplomáciai vacsoráiról is.

– Egyre népszerűbbek a gyöngyöző és habzóborok. Az értékesített mennyiség mellett a választék is folyamatosan növekszik. Ma már fehér, rozé és vörös gyöngyözők is kaphatók. E bor készítése mind a szőlészet, mind a borászati munkában több, a hagyományos borkészítési technikáktól eltérő sajátosságot mutat. A gyöngyözőborokról Lelovits Tamás borásszal beszélgetünk akinek Gyöngy elnevezésű bora, az első villányi gyöngyözőbor versenyen Champion-díjat kapott.

– A múlt hétvégén a Városligetben tartották Hal- és Vadfesztivált. Megismerkedünk Kochlmayer Zsolt kecskeméti séffel, aki összefogott csongrádi, bajai, vaskúti halászattal foglalkozó barátaival és együtt egy különleges halászfaluval lepték meg a fesztivál látogatóit. Nem csak finom sült halakkal, hanem régi halászeszközökkel is készültek. Így azt is megtudhattuk, hogy a századfordulón még a vízen készült sok halétel.

– A múlt hétvégén a Budavári Palota kertjét az édességek és az édesszájúak uralták. Itt mutatkozott be anya és lánya, Andrássy Katalin és Ács Noémi is. Az édesanya hozta létre a cukor, liszt, és tejmentes prémium süteményekre specializálódott cukrászműhelyt a Delíciát. Sok családban akad legalább egy speciális étrendű családtag, így vannak ezzel Andrássyék is. Hamar megtanulták, hogy nem csak a cukor adagolására kell odafigyelni, hanem a szénhidrátra és a tojásra is.

– A kenyér lelkéről Homonnay Zsolt is úgy beszél, ahogy ma már csak a Skanzenben. A színész gabonát őröl otthon, elmélyülten veti bele magát a konyhaművészetbe, a paleo étrendbe vagy éppen külföldi azonosítatlan ételek kipróbálásába. Szenvedélyesen főz, játszik és persze énekel. Musicalt, operát, operettet. De csakis konyhán kívül. Témája így biztosan akadt legutóbbi partnerével, Gerard Depardieau-vel is, aki mellett Háry Jánost alakította a nyáron. A magyar hőshöz hasonlóan pedig Zsolt is úgy mesél bármiről, hogy az ember kedvet kap hozzá. Feleségével, az ugyancsak színész Polyák Lillával két aranylemez tulajdonosai. Zsolt kéz és lábtörés nélkül van túl éppen a Budapesti Operettszínház Bajadér című előadásának bemutatóján, na meg a Nemzeti Vágtán is.

Hallgassa meg az adást!

 Korkóstoló – Kossuth – szeptember 28., vasárnap, 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább