Terényi gombamustra a Korkóstolóban

– Hát nem éppen szende vasárnap reggeli indító a pálinka, de most mi ezzel kezdjük a Korkóstoló szeptember 14-i adását. A Vödörvölgybe látogatunk Csalló Jenőhöz. Ő 15 éve főz pálinkát és üvegbe zárt hagyomány, furfang, erő, tűz és szépség címszavak alapján csoportosítja pálinkakülönlegességeit. Az üvegek külseje népmesei motívumokat idéz. Nem úgy a belsejük! Tüzes italainak zöme nem éppen szelíd itóka, ha azt vesszük, hogy mesterük az 50 fokos pálinkák híve és a kétszakaszos lepárlás hagyományát őrzi. Korhecz Imola beszélgetett Csalló Jenő pálinkafőző mesterrel, a Vödörvölgyben, Balatonalmádiban.

– Bakó Ambrus megszerezte a doktori címet molekuláris biológiából, aztán badacsonyi borász lett belőle. Mindenkinél jobban értékeli a természetességet és lenyűgözve csodálja a gombákat, az élesztőket és a baktériumokat. Tudását a borászatban használja, napsütötte rizlingjeit a szakmában sokan ismerik és szeretik. Úgy tűnik, jól választott Bakó Ambrus, izgalmas borai badacsonyi laboratóriumában készülnek.

– Cserje Zsuzsa színész-rendező, aki a színház mellett szenvedélyes gyűjtő. Tavaly nyáron Terényben Gombamúzeumot nyitott, idén pedig fesztivált is rendezett köré. Természetjárás közben talált rá a Cserhátban megbúvó kis falura, ahol három terembe összegyűjtött mindent, ami gomba. Ám a Korkóstolóban mindez még nem elég. Enni is szeretni kell. Cserje Zsuzsa pedig nem csak gyönyörködni szokott a gombákban, hanem kiváló ételeket is készít belőlük.

Korkóstoló – Kossuth – szeptember 14., vasárnap, 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább