Egy hazában - Iskolakezdés

Vasárnap 13 órától Egy hazában a Nemzetiségi adások rádiójának műsorán

A műsor tartalmából:
– Ruszin, horvát, bolgár, görög iskolakezdés

– A Magyarországon élő nemzetiségek nem tehertételei és veszélyei, hanem erőforrásai és esélyei a szomszédos országainkkal való jó együttműködésnek – mondta Kövér László hétfőn, a budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanévnyitóján.

– Célegyenesbe értek a nemzetiségi választási előkészületek a magyarországi németeknél. Erről a nemzetiség szószólója beszélt a Kossuth Rádióban, Kocsis Éva kérdezte Ritter Imrét.

– Régi vágya volt minden németországi kitelepített szervezetnek, hogy egy emléknapot vezessen be a Kelet- Európából a második világháború után elűzött német nemzetiségnek – nyilatkozta rádiónknak Klaus Loderer, a kitelepített magyarországi németek németországi szövetségének elnöke.

– A kópházi iskola fenntartását az új tanévtől a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat veszi át.

– Az Országos Szlovák Önkormányzat a szarvasi, a békéscsabai, a tótkomlósi és a sátoraljaújhelyi szlovák iskola után szeptembertől átvette a Budapesti Szlovák Gimnáziumot is.

– Az országban két szlovák gimnázium működik, Budapesten kívül Békéscsabán is. Milyen kilátásokkal indul az új tanév a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola , Óvoda és Kollégiumban?

– A lórévi Szerb Általános Iskola szeptember 1-jével a Szerb Országos Önkormányzat fenntartása alá került.

– Néhány hónapon belül megalakulhat a német-magyar vegyes kormánybizottság. A magyarországi németek több, mint 2 évtizede várnak arra, hogy létre jöjjön a két állam között a legmagasabb egyeztető fórum. Ezáltal a német nemzetiség is számos előnyre tehet szert.

– Méhkeréken az 1960-as évek elején honosították meg az uborkatermesztést a 80-as évek vége felé már a hazai piac 80%-át fedte le a méhkeréki uborka. A főként románok lakta határ menti községben most 12. alkalommal rendeztek Uborkafesztivált. De vajon van-e mit ünnepelni?

– Hangos program-előzetes a hazai szerbek rendezvényeiről: A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ idén is megrendezi a „Szerb Kultúra Hónapját” Magyarországon. Emlékműavatás lesz szeptember 12-én a néhai tabáni Szent Demeter szerb ortodox templom helyén.

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább