Libakolbász és libamájas rétes a Korkóstolóban

A gasztro magazin szeptember 7-i adásában:

Hallgassa meg!

– Libakolbász, libaszalámi, libamájas rétes, sőt liba tepertős bon bon – ha eddig azt gondolta, hogy a liba mája bár fejedelmi étek, de csupán zsírjában, fokhagymával készíthető, és klasszikus fehér kenyér illik hozzá, akkor érdemes megismerkednie a magyar libaételek sorával. Erre ma még van lehetősége, hiszen szeptember 5-től rendezik meg a budapesti Libamáj fesztivált. Kovács Gabi arra kérte a program szervezőjét, Papp Krisztiánt, hogy vezessen be minket a különleges libamájas ételek világába.

– Szomorú vasárnap. Nem a mai gondolunk, hanem az igazi magyar világslágerre, Seress Rezső (született Spitzer Rudi) ,,Szomorú vasárnapja „ című szerzeményére. Több mint 100 nyelven adták elő. Érdekesség, hogy a dal szövegét Jávor László, a 8 Órai Újság bűnügyi riportere írta. Munkatársunk abból a híres pesti vendéglőből jelentkezik, ahol a szerző egészen haláláig zongorázott a vendégeknek. A Kispipa maga egy legenda, vendégeiről és ételeiről sok-sok történet szól. Az ’50-es évek óta folyamatosan működik, hagyományos magyar konyhát visz nagyon apró változtatásokkal.

– Nemrégiben megnyílt a „Kedveskrém fagyigyár”. Tulajdonosát, Vajda Józsefet, a Vizivárosban sokan ismerik. Ő „a pék”, aki egyébként szociológus, aki az utóbbi években inkább a kenyerek sütögetése mellett döntött. Az ő boltjába csak úgy be lehet térni, beszélgetni. Teával kínálja a vendégeit akkor is, ha nem akarnak vásárolni. Szóval a pékség mellett megnyílt a „retro fagyizó”, ahol a gyerekek a fagyi mellé Józsi által írt meséket is kapnak.

– Most már lecsendesedett a Balaton, vége a szezonnak. A tóparti vendéglők, halsütők többsége azonban nem zár be, a frissen sült halra egész évben van igény. Így gondolja ezt Márkus Ferenc is Balatonalmádiban. Csakhogy a tavaly született miniszteri rendelet értelmében tilos a halászat a Balatonon, így az árut külföldről szerzik be. A riportjában ropogós halakról, jórészt fehér húsú finomságokról, köztük a Balaton kedvencéről, a heckről lesz szó.

– Bernáth Dániel sokfelé főzött már. A fiatal sztárséf 14 éves korában kezdte a szakmát, dolgozott keleti ételbárban, később amerikai modell után megnyitotta első 50perces pizzériáját is. Szakács volt a Pesti lámpásnál, kipróbálta magát Angliában a Lombard streeten, idehaza az U26 és a Nu séfje is volt. Most a Rézkakas bisztróban használja kreativitását és igyekszik minden egyes klasszikus magyar fogást megbolondítani egy kis kézművességgel.

Videó ajánló

Olvasson tovább