Ismétlő válogatás a Lemezelőben

A Lemezelő vasárnapi ismétlő válogatásában idei beszélgetéseinkből válogatunk. Madarász Zsolt vendége volt: Komlóssy Erzsébet és Pasztircsák Polina operaénekes, Takács-Nagy Gábor és Madaras Gergely karmester, Kozma András dramaturg-fordító, valamint az Operaház két balettművésze: Aleszja Popova és Bajári Levente.


Komlóssy Erzsébet
: sokak szerint a 20. század egyik legszebb hangjának birtokosa volt.  A hatvanas- hetvenes években elénekelte a mezzo és altszerepek többségÉt, szinte nem volt premier nélküle az Operaházban, amelynek örökös tagja és mesterművésze volt. Kodály Zoltán pedig külön az ő kedvéért utólag komponált egy dalt a Székelyfonóba. Áprilisban, 81 éves korában hunyt el. Utolsó nagyinterjúját januárban a Lemezelőnek adta.

Madaras Gergely
: fuvolaművész és karmester is egyben, bár az utóbbi években egyértelműen a dirigálás játssza a főszerepet az életében. Tavaly kinevezték a Dijoni Zenekar zeneigazgatójának és művészeti vezetőjének, nemrég pedig a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar első karmestere lett. Az elmúlt két évben főként Londonban dolgozott az English National Operában: többek közt az új Varászfuvola-előadás is ő mutathatta be.

Pasztircsák Polina: a fiatal szoprán énekes 2009-ben megnyerte a Genfi Nemzetközi Operaversenyt, sőt a közönségdíjat és 3 egyéb különdíjat is elhozott a svájci városból. Ekkor indult nemzetközi karrierje. Szerencsére itthon is egyre jelentősebb szerepekben láthatjuk: márciusban egy fergeteges Desdemona-alakítás után jött el a Lemezelő stúdiójába.

Takács-Nagy Gábor:
1975-től 18 éven át vezette az általa alapított, mára már világhírűvé vált, Grammy-díjas Takács Vonósnégyest. Kvartettje élén olyan legendás muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Yehudi Menuhin, Solti György, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, vagy Gidon Kremer. Karmesteri működését 2002-ben kezdte, jelenleg többek közt a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere.

Tavaly decemberben a Halhatatlanok Társulatának tagja lett többek közt Aleszja Popova és Bajári Levente. Az Operaház két balettművésze májusban járt a Lemezelő stúdiójában, nem sokkal azután, hogy ismét együtt táncolták a Rómeó és Júliát.

Épp egy nagy nemzetközi színházi fesztivál zajlott a Nemzeti Színházban, amikor ennek szervezője Kozma András a Nemzeti dramaturgja, műfordító március végén a Lemezelő vendége volt. Ebből a beszélgetésből is visszaidézünk a vasárnapi adásban.

Vissza a Lemezelő műsoroldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább