75 éves a Lengyel Intézet

A Rondó július 10-i adásának témái:

Sevcsenko CD
Elsőként egy különleges irodalmi rendezvényre invitáljuk a nézőket. A nagy ukrán költő, Tarasz Sevcsenko idén lenne 200 éves. Az évforduló alkalmából hanglemez jelent meg Tarasz Sevcsenko emlékezetére címmel. Az albumon neves magyar színészek tolmácsolásában, valamint megzenésített formában hallhatóak a költő versei. A lemezbemutatónak a Magyar Rádió Márványterme adott otthont.

75 éves Lengyel Intézet
1944. június második felében a budapesti zsidókat kényszerlakhelyekre költöztették. Ezeket a házakat sárga csillaggal jelölték meg. Köztük volt az az épület is, amelyben ma a Lengyel Intézet működik.

Nemzetiségi hírek:
– A magyarországi ortodox hívek között folytatott kiemelkedő lelkipásztori tevékenységéért a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült Arsenios Kardamakis, a Konstantinápolyi Patriarhátus ausztriai metropolitája, Magyarország exarhája. A kitüntetést Magyarország bécsi nagykövetségén Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet adta át.

– Kitüntetéseket adott át a lengyel államfő Budapesten tett látogatása során.
Komorowski a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjét adományozta Wittner Máriának, a lengyel-magyar sorsközösség és a forradalom közös tapasztalatának jelképes kifejezéseként.

A Lengyel Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetésben részesült Antall Józsefné Fülepp Klára, a néhai miniszterelnök özvegye, az Antall József Tudásközpont alapítója. Az intézmény kezdeményezései rendkívüli értéket képviselnek a lengyel-magyar kapcsolatok és az egész közép-európai régió szempontjából.

Ugyancsak a Lengyel Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét kapta meg Csúcs Lászlóné, az Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója, az Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat jelenlegi és a Bem József Kulturális Egyesület volt elnöke Lengyelország és a lengyelek határon túli népszerűsítéséért.

Ugyanebben a kitüntetésben részesült Horváth János, az Országgyűlés volt korelnöke, az Interparlamentáris Unió magyar tagozatának vezetője, azon belül pedig a lengyel-magyar baráti csoport egyik legaktívabb tagja.A Lengyel Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét hárman kapták meg.

Buda Géza, a rendszerváltás előtti magyar demokratikus ellenzék egyik képviselője, aki a nyolcvanas években élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat juttatott ki Lengyelországba.

Tóth Gábor volt országgyűlési képviselő, az Interparlamentáris Unió magyar tagozata lengyel-magyar baráti csoportjának volt elnöke.

Valamint Héjjné Antall Edith, a néhai miniszterelnök testvére, aki „nem szűnő elkötelezettséggel ápolja apja, idősebb Antall József örökségét, valamint a két nép második világháború alatti közös történetének emlékét”. A kitüntetését leánya, Héjj Klára vette át.

– Hálaadó Szent Liturgiával kezdődött az idei Ruszin Nemzeti Ünnep a budapesti Szenti István Bazilikában. Az istentiszteletet ószláv nyelven, Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök celebrálta. A liturgiát követően Giricz Vera, a Magyar Országgyűlés ruszin nemzetiségi szószólója, az országos ruszin önkormányzat elnöke mondott beszédet. A kulturális programban közreműködött a Szent Efrém Férfikar, a Belvárosi Ruszin Vegyeskar és a Budaörsi Szent Demeter Kamarakórus.

Deti Picasso újra
A Deti Picasso örmény rockzenekart nem kell bemutatni. A két alapító tag, Gaya és Karen három évig szüneteltették a fellépéseket. Most azonban egy akusztikus műsorral tértek vissza, amelyben az örmény népzenei gyökereké a főszerep.

Oratnitza és Meszecsinka az A38 hajón
A bolgár Oratnitza zenekar a balkán népzenei elemeket értelmezi újra. Júniusban Budapesten a Meszecsinkával együtt léptek színpadra. Adásunkat a koncerten készült felvételekkel zárjuk.

Olvasson tovább